Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

»Če dijaki osvojijo eno ali dve novi slovenski besedi, je to že dober rezultat«

Deželni finale Jezikovnega poligona ZSŠDI za slovenske nižje srednje iz FJK bo 19. aprila na Opčinah

FJK |
31. jan. 2024 | 11:05
Dark Theme

Prejšnji teden se je zaključil predtekmovalni del Jezikovnega poligona, športno-jezikovnega tekmovanja, ki ga Združenje slovenskih športnih društev v Italiji namenja tretjim razredom slovenskih nižjih srednjih šol v Furlaniji - Julijski krajini. Tekmovanje se bo kot običajno zaključilo z deželnim finalom, na katerem bodo nastopale najboljše ekipe posameznih šol. Ta bo letos na sporedu v petek, 19. aprila, v športnem centru Pikelc na Opčinah.

»Na šolah nas vsako leto z veseljem sprejmejo, saj Jezikovni poligon združuje zabavo in poučnost. V teh letih smo sicer opazili, da znanje slovenskega jezika pri dijakih tretjih razredov nižjih srednjih šol ni na visoki ravni, tudi na motorični ravni ni nekih presežkov. Otroci se sicer trudijo, sploh na finalu, kjer pride v osredje tudi tekmovalni naboj. Pri tej starosti je tudi ta vidik dokaj pomemben,« je dejal tajnik ZSŠDI Evgen Ban.

»Če dijaki na koncu Športnega poligona osvojijo eno ali dve novi slovenski besedi, je to že dober rezultat. Napake se pojavljajo vedno pri istih vprašanjih. Težave so predvsem pri ‘prevajanju’ pogovornih stavkov v pravilno slovenščino, dijakom pa gre presenetljivo dobro uporaba vejic,« je povedal tajnik ZSŠDI.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava