Torek, 23 april 2024
Iskanje

Dres Marka Bana iz finala leta 1985 je spet doma

Po 34 letih ga je družina Gec spet vrnila Jadranovemu stebru

1. feb. 2019 | 9:20
Dark Theme

Skoraj 34 let je dres, ki ga je tistega 25. maja leta 1985 na finalni tekmi za prestop v B-ligo nosil Jadranov košarkar Marko Ban, visel v stanovanju družine Gec v Podlonjerju. Očetu Francescu je namreč med navalom na igrišče po zgodovinski zmagi uspelo sleči Marka Bana, v gneči ter prerivanju (za majico) pa je vendarle obdržal dres in ga odnesel domov. Dlje časa si je družina ogledovala še poten dres, nakar ga je mama Marija vendarle oprala in nato zanj skrbela vse do prejšnje srede. Pred časom je sin Stefano, ki je bil s sestro Sabrino, očetom in mamo prav tako med strastnimi navijači takratnega Jadrana, domislil, da je morda napočil čas, da dres Marku Banu tudi vrnejo. Preko socialnih omrežij je stopil v stik s sinom Marka Bana Borutom in domenila sta se za slavnostno predajo.

Predvečer v stanovanju v Podlonjerju je minil v sproščenem vzdušju, kjer so se člani družine Gec spominjali finalne tekme na Čarboli. Dres, ki ga je sicer vedno iskal, a ni vedel, kje naj ga poišče, bo Marko zdaj hranil doma na Proseku, v dogovoru z družino Gec pa ga bo oddal muzeju zamejskega športa, če bo ta res nastal. »Zelo sem hvaležen družini Gec, da je tako zgledno hranila dres, ki mi res veliko pomeni,« nam je povedal Ban, ki je v Podlonjerju med drugim razkril, da mu je tistega 25. maja nekdo slekel tudi hlačke, lastnik pa se do danes še ni oglasil.

Ob Borutu in Marku Banu sta se predaje dresa udeležila še oče Francesco in žena Marija, sinova Sabina in Stefano z ženo Ivo in sinom Manuelom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava