Petek, 19 april 2024
Iskanje

Goriški Giro in briške češnje

V parku mestne hiše v Gorici so danes dopoldne tudi uradno predstavili goriško »čezmejno« 15. etapo 104. kolesarske dirke Po Italiji, ki bo na sporedu v nedeljo, 23. maja

Gorica |
4. maj. 2021 | 14:11
Dark Theme

»Giro« bo v naši deželi gostoval že dan prej, v soboto, 22. maja, ko bodo kolesarji v 14. etapi premagovali sloviti Zoncolan. »Tu imamo še precej dela,« je danes opozoril »duša« Gira v naši deželi, Enzo Cainero, ki je odgovoren za vse etape v FJK. »Na vrhu je še okrog dva metra snega, ki ga moramo do takrat skidati. Skupaj se trudimo z županom Občine Suttrio Manliom Mattio, da bo do etape vse v najlepšem redu,« pravi Cainero, ki se je na današnji novinarski konferenci spominjal, kako je pred nekaj meseci stopil do njega ločniški trener Edy Reja (trenutno je selektor Albanije) in mu predlagal, da bi Giro obiskal Brda. »Ko sem obiskal te kraje skupaj z Edyjem, so me prevzeli. To je slovenska Toskana, sem nato povedal organizatorjem v Milanu,« se je spominjal Cainero, ob katerem je sedel predsednik Dežele FJK Massimiliano Fedriga ter župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna. Na novinarski konferenci, ki je potekala (delno) dvojezično (italijansko in slovensko), se je oglasil tudi župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič, ki je poudaril simbolični pomen prečkanja nekdanje meje in sožitja tu živečih narodov. »V zgodovini ni bilo vedno tako. A časi so se spremenili in vsi se moramo potruditi za skupno dobro. Naši kraji so zanimivi za celotno Evropo in svet,« je dejal Miklavič. Na še večjo turistično prepoznavnost stavi tudi direktorica ZTKMŠ Brda Tina Novak Samec: »Giro nas bo obiskal maja, ko bodo Brda zadihala s polnimi pljuči. Prav takrat lahko nudimo največ, od češenj do vina in drugih kulinaričnih dobrot.« Giro bodo v živo predvajali v 180 državah.

Enzo Cainero je anticipiral, da še ne ve, koliko ljudi si bo lahko ogledalo goriško etapo oziroma koliko ljubiteljev kolesarstva se bo lahko povzpelo na Zoncolan. »Resnici na ljubo bomo to izvedeli 14 ali 15. maja, ko bo tudi jasno, ali bomo še naprej v rumeni coni ali morda v še bolj ugodni beli. Upam, da se ne bodo zdravstvene razmere v deželi poslabšale,« je zaključil Cainero. Po Zoncolanu in Gorici bo kolesarski Giro zapustil našo deželo v ponedeljek, 24. maja, ko bo start 16. etape v Sacileju. S Pordenonskega se bodo kolesarji preselili v Veneto, bolj natančno v Cortino.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava