Petek, 12 april 2024
Iskanje

Grška senzacija za las boljša od slovenskega čudežnega dečka

Giannis Antetokounmpo najboljši evropski košarkar v letu 2018 za Gazzetto dello Sport; na drugem mestu Luka Dončić

Milan |
5. mar. 2019 | 16:20
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Grka Giannisa Antetokounmpa je italijanski športni dnevnik Gazzetta dello Sport razglasil za najboljšega evropskega igralca v letu 2018. V anketi, v kateri so sodelovali igralci in trenerji, je Grk (skupno 134 točk) za pet točk premagal slovenskega zvezdnika Luko Dončića (129 točk). Tretje mesto je z 62 točkami zasedel Srb Nikola Jokić.

Rezultati glasovanja v 41-letni zgodovini še nikoli niso bili tako tesni, Antetokounmpo pa je postal drugi Grk po Nikosu Galisu (1987) s to nagrado, ki jo nekateri imenujejo kar evropski košarkarski oskar. Od Slovencev sta to jo že osvojila Gregor Fučka (2000) in Goran Dragić (2017), ki je letos sodeloval pri glasovanju. Rekorder je Litovec Arvidas Sabonis, ki je bil najboljši petkrat. Hrvat Toni Kukoč je bil najboljši štirikrat, njegov rojak Dražen Petrović trikrat, po dvakrat pa Nemec Dirk Nowitzki, Francoz Tony Parker in Španec Pau Gasol.

Prvi dobitnik nagrade je bil leta 1987 ruski center Vladimir Tkačenko, nato so mu sledili Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović in Dino Meneghin, vsaj z enim »oskarjem« pa se lahko pohvalijo še Srba Predrag Stojaković in Miloš Teodosić, Rus Andrej Kirilenko in Španec Marc Gasol. Navedena imena jasno pričajo med drugim o kakovosti košarkarske šole na območju nekdanje Jugoslavije.

V anketi so tokrat sodelovali košarkarji in trenerji iz 21 držav.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava