Četrtek, 20 junij 2024
Iskanje

Janja Garnbret bo zaradi poškodbe palca mirovala do junija

Izpustila bo uvodni del sezone v Aziji in ZDA

6. apr. 2023 | 16:52
Dark Theme

Olimpijska šampionka v športnem plezanju Janja Garnbret bo sezono tekmovanj v svetovnem pokalu v športnem plezanju po poškodbi palca začela kasneje, kot je bilo sprva načrtovano. Povratek na tekme svetovnega pokala slovenska prvakinja načrtuje v začetku junija na balvanski preizkušnji v Pragi. Izpustila bo uvodni del sezone v Aziji in ZDA.

Na azijsko turnejo svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Hachiojiju na Japonskem od 21. do 23. aprila in v Seulu v Južni Koreji od 28. do 30. aprila bo namesto najboljše slovenske športne plezalke bo na uvodnih tekmah tekmovala Sara Čopar, dodatna rezerva pa je tudi Lucija Tarkuš.

Okrevanje po poškodbi palca se je pri Garnbret zavleklo. S trenerjem Romanom Krajnikom sta sklenila izpustiti začetni del sezone in tekme na Japonskem, v Južni Koreji in ZDA. V Salt Lake Cityju bodo tekme svetovnega pokala v balvanskem in hitrostnem plezanju od 19. do 22. maja. Povratek na tekme svetovnega pokala Garnbret tako načrtuje junija, so danes sporočili iz njene ekipe.

»V tem trenutku je ključno, da lahko začnem znova trenirati, da se lahko čim prej vrnem na tekmovanja,» je sporočila Garnbret, ki bo najprej na treningih uporabljala nekoliko večji plezalni čevelj.

Olimpijska prvakinja upa, da ne bo ogrožen glavni cilj sezone. Od 1. do 12. avgusta bo v Bernu v Švici svetovno prvenstvo, ki bo tudi prvo kvalifikacijsko sito za uvrstitev na poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.

Poškodba palca je pri plezalcih sila neugodna, saj gre za ključen člen pri oprijemu v steni. »Program treninga bo še naprej prilagojen, a postopoma se Janja vrača. Zdaj bo pri treningu potrebnega kar nekaj občutka, da se poškodba čez čas še dokončno zaceli. Še naprej bo potekala intenzivna fizioterapija, ni pa to ovira, da ne bi mogli trenirati v steni. Janja ohranja samozavest in motiviranost, kar je ključno,» je v zvezi s tem dejal Janjin trener Roman Krajnik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava