Četrtek, 30 november 2023
Iskanje

Milonga, fašizem, Jokić in Petrović

Intervju z novinarjem Federicom Buffo

Trst |
30. jun. 2023 | 8:39
Dark Theme

Novinar Federico Buffa se je v svoji karieri preizkusil v številnih vlogah, čeprav je najbolj znan kot televizijski komentator v prvi vrsti košarkarskih tekem. Posebno pri srcu ima ameriško profesionalno ligo NBA, ki se je pred kratkim zaključila s prvo zgodovinsko zmago Denverja, tudi po zaslugi najboljšega igralca letošnje sezone, Srba Nikole Jokića. A Buffa se ni nikoli omejil zgolj na televizijsko (in pred tem radijsko) komentiranje in ni ostal omejen na košarkarska igrišča. Zelo pri srcu ima tudi nogomet (nikoli ni skrival svojega, sicer kot sam pravi »ohlajenega« navijanja za Milan) in tudi gledališke odre. Ravno v tej vlogi smo ga v sredo zvečer videli na tržaškem gradu Sv. Justa, kjer je predstavil svoje zadnje delo La Milonga del Fútbol. Kot je razvidno iz samega naslova gre za zmes nogometne vsebine in argentinskih glasbenih ritmov. Milonga, ki je nastala kot samostojna glasbena zvrst, je zdaj postala ena od treh glasbeno izraznih skupin argentinskega tanga (milonga, valček in tango). Obenem je milonga družabni dogodek, na katerem se pleše tango.

»Glasbena predstava je v resnici neke vrste potovanje skozi 20. stoletje Argentine. In ta pregled prejšnjega stoletja povezujejo v glavnem trije liki italijansko-argentinskih nogometašev. Prvi je Renato Cesarini, ki je vsem znan zaradi golov ob izteku srečanja (v italijanski nogometni literaturi se namreč govori o takih zadetkih kot o golih doseženih v »zoni Cesarini«, op.p.). Cesarini je bil sicer »pravi« Italijan, saj so njegovi starši leta 1906, ko je Cesarini imel zgolj eno leto, odpotovali v Argentino s trebuhom za kruhom; druga osebnost je Omar Sivori, ki se je rodil v Argentini, a je bil sin očeta iz Ligurije in mame iz Abrucijev, ter Diega Armanda Maradone, ki je bil sin Italijanke in domorodca plemena Guarani. Vsi trije so tesno povezani z Italijo, a tudi tesno povezani s socialnimi in družbenimi spremembami v Argentini. In so tudi med seboj povezani, saj je bil Cesarini z nogometnega vidika Sivorijev učitelj, slednji pa je bil Diegov učitelj.

Milongo sem moral vključiti v naslov, ker med pripovedovanjem raznih zgodb imam ob sebi neko pevko tanga in se dogajanje vrši na milongi, to se pravi družbenem dogodku, kjer plešejo tango,« je dejal Buffa.

V nadaljevanju intervjuja, ki ga lahko v celoti preberete v današnji (petkovi) izdaji Primorskega dnevnika, je Buffa še govoril o fašizmu, Jokiću in legendarnem Petroviću.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava