Sreda, 01 maj 2024
Iskanje

Openka prostovoljka na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji

V kolesju organizacijskega stroja svetovnega prvenstva v južnokorejskem Gwangjuju sodeluje tudi Veronika Sosič

19. jul. 2019 | 9:38
Dark Theme

V kolesju organizacijskega stroja svetovnega prvenstva v plavanju v južnokorejskem Gwangjuju sodeluje tudi Openka Veronika Sosič. Maturantka tehniškega zavoda Žige Zoisa v Trstu, ki bo decembra dopolnila 19 let, je ena izmed 3.000 prostovoljcev, ki sodeluje v najelitnejšem dogodku vodnih športov. Nekdaj plavalka – svojo pot je začela pri PK Bor – se zdaj ukvarja z reševanjem iz vode pri Rari Nantes.

Veronika, kako ste se prebili med prostovoljce v Južni Koreji?

Prvič sem se prijavila že leta 2017, ko sem si v Budimpešti ogledala nekaj tekem na svetovnem prvenstvu plavanja, vendar se iz tistega ni nič izcimilo. Poskusila sem še enkrat preko spleta, saj me je izkušnja mikala. In res, letos v začetku leta so mi sporočili, da so me sprejeli. Organizatorji so prejeli 9.000 prošenj, izbrali pa 3.000 prosilcev. Med njimi je 24 tujcev, ostali so vsi »domačini«.

Za kaj ste zadolženi?

Sodelujem v skupini, ki usmerja znane osebnosti ob prihodu v Aquatic center, kjer tekmujejo v skokih v vodo in v plavanju. Delamo pa en dan zjutraj, naslednji dan popoldne, tretji dan pa smo prosti.

Kakšni so Južnokorejci?

Simpatični, na prvenstvu pa zelo radi spreminjajo ideje in pravila. Pa še angleščine ne obvladajo, tako da je sporazumevanje težko. Napisi so večinoma v korejščini, tudi v restavracijah pa si največkrat pomagamo s fotografijami na jedilnikih.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava