Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

S Trbiža do Söldna

Pogovor s trbiško smučarko Laro Della Mea

15. nov. 2018 | 8:47
Dark Theme

Na uvodni tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju v Söldnu je konec oktobra nastopila prvič v karieri tudi trbiška smučarka Lara Della Mea. Smučarko dobro poznajo tudi trenerji in tekmovalci slovenskih klubov, saj je več let tekmovala v otroških in mladinskih kategorijah v naši deželi, kjer je zmagovala, vseskozi pa je bila uspešna tudi na državni ravni. Z Laro, od leta 2015 članico italijanske reprezentance, smo se pogovorili včeraj, ko se je po pripravah z državno reprezentanco vračala na Trbiž. Doma bo preživela teden dni, nato pa jo čaka začetek sezone evropskega pokala na Norveškem. Letos se je sicer za 19-letnico (20 let bo dopolnila januarja) sezona začela že konec oktobra, ko je v veleslalomu v Söldnu končala na 43. mestu.

Ste vpoklic na tekmo svetovnega pokala pričakovali?

Ne. Sporočili so mi dva tedna pred tekmo, vpoklica pa sem bila seveda zelo vesela. Izkušnja je bila enkratna, a je bila kar zahtevna. Proga je bila zelo načeta, nekaj pa je bilo tudi treme. Bila pa je to le tekma, kot mnoge druge.

Ali boste v letošnji sezoni še kdaj nastopili na tekmi svetovnega pokala?

Tega še ne vem. Odvisno bo od rezultatov in seveda razpoložljivih mest. V slalomu bo težje, saj lahko Italijo zastopa samo pet tekmovalk, nekaj več mest je razpoložljivih v veleslalomu. Bomo videli.

Letos boste torej večinoma tekmovali na evropskem pokalu. Kakšne cilje ste si postavila pred sezono?

Težko bom kaj zmagala (smeh). Tačas še startam izven trideseterice. Če bi mi uspelo napredovati, bi bilo to že velik napredek.

Svojo športno pot ste začeli na domačem Trbižu. Je bil ta tudi vaš glavni kraj vadbe?

Tako je. Glavni del priprav sem vedno opravila na domačih strminah, na Trbižu, včasih na okoliških smučiščih. Poleti sem smučala na bližnjem ledeniku Möltaller, dlje nisem šla. Živim namreč v neposredni bližini smučišč, včasih sem se tja odpravljala kar peš.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava