Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Saša Dončić: »Pričakoval sem, da bo Luki uspelo«

V današnjem Primorskem dnevniku daljši pogovor z očetom zvezdnika moštva Dallas Mavericks v severnoameriški košarkarski ligi NBA

Trst |
14. feb. 2019 | 11:30
Dark Theme

Med številnimi gosti, ki so si ogledali sobotno tekmo med Jadranom Motomarine in Mestrami, je bil tudi »slavni očka« Saša Dončić. Njegov sin Luka je bil eden izmed glavnih junakov zgodovinske zmage Slovenije na EP 2017, v dresu madridskega Reala je lani osvojil evroligo (bil je obenem najbolj koristen igralec tako rednega dela prvenstva kot finalnega turnirja), v letošnji sezoni pa blesti v severnoameriški ligi NBA. Še ne dvajsetletni Luka Dončić (rojstni dan bo praznoval 28. februarja) je svetovni košarkarski fenomen in pravi ambasador slovenskega športa.

Ljubezen do oranžne žoge je Luka podedoval po očetu Saši, ki je bil dokaj soliden košarkar. V sezoni 2007/08 se je v dresu ljubljanske Olimpije veselil naslova državnega prvaka, leta 2004 pa je na kvalifikacijah za EP dvakrat oblekel dres slovenske izbrane vrste. Po koncu kariere se je posvetil trenerstvu, trenutno vodi člansko ekipo Ilirije v prvi slovenski ligi oz. ligi Nova KBM. Z veseljem se je odzval na povabilo Jadranovih odbornikov, vrhunska košarkarska predstava pa ga je tako navdušila, da je po koncu tekme izjavil, da je bilo, »kot da bi spremljali prvo italijansko ligo«.

Saša Dončić (levo) ob Bogdanu Tanjeviću (FOTODAMJ@N)
Saša Dončić (levo) ob Bogdanu Tanjeviću (FOTODAMJ@N)

Saša Dončić, ali ste pričakovali, da bo vaš sin Luka tako hitro uspel tudi v ligi NBA?

Če tega ne bi pričakoval, ga pri trinajstih letih ne bi poslal v madridski Real. Že takrat je odskočil v svet poklicne košarke. Pa tudi sreča je na njegovi strani, saj je prispel ravno k ekipi Dallas Mavericks, ki zelo ceni evropske košarkarje. Za novinca je to pravi klub, vse se mu je »poklopilo«. Si pa je to nedvomno zaslužil, saj je na evropskem prvenstvu in v zadnji sezoni v Evropi dokazal, da je vrhunski košarkar.

Luki se je pravkar pridružil Latvijec Kristaps Porzingis, s katerim sta v četrtfinalu EP 2017 uprizorila epski dvoboj. Kako bo delovala ta naveza?

To bo moral vsekakor trener Dallasa (Rick Carlisle, op. av.) urediti, saj imata tako Luka kot Kristaps rada žogo. Ker pa se košarko igra z le eno žogo, bodo morali v klubu poskrbeti, da se bosta uigrala. Oba sta vrhunska košarkarja, zato verjamem, da bosta lahko veliko naredila za Dallas. Čas bo pač povedal svoje.

Daljši pogovor s Sašo Dončićem lahko preberete v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava