Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

»So premagljivi, ker so ljudje«

V današnjem Primorskem dnevniku daljši pogovor z Andreo Massijem

8. feb. 2019 | 6:25
Dark Theme

Na svetovnem prvenstvu v Äreju je letos Goričan Andrea Massi, glavni snovalec uspešne zgodbe Tine Maze, v bolj družinski vlogi. Profesor športnih in gibalnih ved na tehničnem zavodu v Gorici je zaprosil za družinski dopust, da je lahko na Švedsko odpotoval z družino, s hčerko Anouk in Tino, ki sicer sodeluje z Eurosportom. Zmotili smo ga v sredo po koncu moškega superveleslaloma, ki si ga je ogledal v sobi pred ekranom, potem ko je hčerka mirno zaspala.

V daljšem intervjuju je komenitral moški superveleslalom (»Na tej izredno tehnični progi največji problem kombinacija vidljivosti in valov. In prav zato je bil Dominik Paris dvakratni zmagovalec, saj ni imel odlične vidljivosti, kljub temu pa je zmagal), govoril o Shiffrinovi (»Ker je inteligentna, ima dobro ekipo in mamo, ki jo vedno spremlja, je šele prvič nastopila v superveleslalomu), slovenskem polomu na moškem superveleslalomu (»Ko sem poleti sodeloval z Nejo Dvornik, sem jih opazoval med bazičnimi pripravami. In ko so bazične priprave slabo narejene, postanejo ti tekmovalci počasni, kar se pokaže tudi na progi.«), pa še o Ilki Štuhec (»Na smuku bo konkurenčna«), Meti Hrovat (»Ona je talent. Skrbi pa me poškodba gležnja, kar je pokazatelj slabih fizičnih in bazičnih priprav.«), Lindsey Vonn (»Zdaj smuča izključno z glavo, ne pa s telesom.«)in Hirscherju (»Že dve leti izgublja motivacijo. In mislim, da je tu tudi edini problem.«)

pa še ...

Nekatere tekmovalke rade ponavljajo, da je to tekma kot vse ostale. Vi pa ste zelo kritični do takega razmišljanja, velja?

Naslov svetovnega prvaka je namreč nekaj čisto drugega kot zmaga na tekmi svetovnega pokala. »One shot, one kill.« To je tekma, ki jo preveva čisto druga atmosfera, kjer imaš na tisti dan tisto možnost, ki se ne ponovi. Še slabše je na olimpijskih igrah. To je alibi, ki ga imajo določene tekmovalke, ki psihično trpijo. V našem taboru sem vedno ponavaljal, da gremo na kolajno, saj štejejo samo prva tri mesta. Osmo mesto na svetovnem prvenstvu ne šteje nič, v svetovnem pokalu pa je dober rezultat.

V tehničnih disciplinah je letos bolj zanimivo, saj se bije boj med Shiffrinovo in Vlhovo, s katero sodeluje vaš bivši sodelavec Livio Magoni. Kako spremljate ta dvoboj?

Magoni je naredil neverjetno delo. Upam, da se bova v naslednjih dneh kaj slišala, ker je največji delavec na svetu. Včasih si enostavno želi preveč. Moram ga nekoliko zavirati.

Zakaj?

Ker hočem, da Vlhova osvoji kolajno, in da zato izpusti kako tekmo. Če ga dobro poznam, pa vem, da moje besede ne bodo vplivale. Sicer pa mi navijamo za njo in za Magonija. Ona je edina konkurenčna Shiffrinovi. Tehnični nivo je višji kot v hitrih disciplinah, kar pomeni, da je v tehničnih disciplinah težje zmagati.

Zakaj lahko Vlhova premaga Shiffrinovo? Kje je Američanka ranljiva?

Ranljiva je, ker je človek in ne more zmagati vseh tekem. Če ji bo sicer uspelo, ji bom čestital. Je izredno talentirana smučarka. Na teh tekmah pa bdi poseben psihološki efekt, ko tekmovalke startajo že premagane, češ da je Shiffrinovo nemogoče premagati. Kdor dela z Magonijem, pa temu ne naseda. Po več analizah voženj v slalomu in veleslalomu, sva se z Magonijem strinjala, da je Shiffrinova premagljiva.

Pred dnevi je Magoni povedal, da njegova tekmovalka Vlhova počasi pridobiva Tinino miselnost.

To je bila moja miselnost. To sem jaz vcepil v glavo Tine. Večkrat sva se kregala, češ da je Vonnova nepremagljiva. To so bili pravi boji. Na zgodbo o Vlhovi pa vpliva tudi dejstvo, da je Slovakinja, ki šele rije ledino. Na Slovaškem ni velike smučarske tradicije, ona pa zbira neverjetne rezultate. Težko jo je prepričati, da je zmožna, a Magoni je na dobri poti.

Skratka, to je podobna zgodba kot vaša.

To je dokaz, da tudi majhne nacije, ki nimajo sredstev in nimajo smučišč, lahko uspejo. Moraš pa imeti talenta. In Vlhova je talent, v veleslalomu pa je Magonijevo delo opazno. Prišla je do zmage, kar je za Slovaško neverjetno. To je tudi dokaz, da majhni sistemi funkcionirajo.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava