Torek, 28 maj 2024
Iskanje

Španec Bilbao zmagal kar zahtevno etapo in napredoval na lestvici

Z enajstega je napredoval na peto mesto

11. jul. 2023 | 17:43
Dark Theme

Španec Pello Bilbao (Bahrain Victorious) je zmagovalec desete etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Vulcanie do Issoira (167 km) je bil Španec najboljši iz številčne skupine ubežnikov. V ozadju so bili favoriti, med njimi tudi slovenski as Tadej Pogačar, aktivni predvsem v prvem delu etape, nato pa etapo končali v razredčeni glavnini.

Za 33-letnega Bilbaa je bila to 16. zmaga v karieri in tretja na tritedenskih pentljah, potem ko je leta 2019 dvakrat slavil na Giru. Zmaga nosi veliko čustveno noto, saj Bahrain Victorious na dirki nastopa v spomin umrlemu moštvenemu kolegu, Švicarju Ginu Mäderju.

Na zadnjem kategoriziranem vzponu je iz skupine ubežnikov večkrat napadel na koncu četrtouvrščeni Latvijec Krists Neilands (Israel-Premier Tech) in imel na vrhu več kot pol minute naskoka. Toda skupina zasledovalcev ga je ujela okoli tri kilometre pred ciljem.

Po nekaj napadih je nato v sprintu Bilbao ugnal tekmece. Za njim je ciljno črto prečkal Nemec Georg Zimmermann (Intermarche-Circus-Wanty), tretji je bil Avstralec Ben O’Connor (AG2R Citroen).

Precej razredčena glavnina je do cilja prišla 2:53 minute za zmagovalcem, do sprememb v skupnem seštevku pa je prišlo nižje v deseterici. Na vrhu je še naprej Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki ima 17 sekund naskoka pred Pogačarjem (UAE Team Emirates). Tretji je Avstralec Jai Hindley (Bora-hansgrohe), ki pa zaostaja že 2:40 minute. Bilbao je z enajstega napredoval na peto mesto, za Vingegaardom zaostaja 4:34 minute.

Prva etapa po prostem ponedeljku ni bila prav nič mirna in ravninska. Kolesarji so morali premagati nekaj več kot 3200 višinskih metrov. Že od samega začetka so se vrstili napadi, v enem od teh sta bila udeležena tudi Vingegaard in Pogačar, a ubežniki z njima niso želeli sodelovati.

Ko se je po okoli 70 km stanje stanje vendarle umirilo, je bilo v ospredju 14 kolesarjev. Ti so si pred glavnino nabrali dobre tri minute naskoka, vseeno pa jih ta ni spustila predaleč naprej zaradi v skupnem seštevku relativno visoko uvrščenega Bilbaa.

V sredo bo na sporedu 11. etapa od Clermont-Ferranda do Moulinsa. Ta bo bržčas namenjena sprinterjem, ki pa bodo morali premagati tudi tri vzpone četrte kategorije na 179,8 km dolgi trasi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava