Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Za ženski nogomet vse več zanimanja

Pogovor z nekdanjo A-ligašico Silvo Meulia

Trst |
28. jun. 2019 | 10:15
Dark Theme

Ženski nogomet je bil do pred nekaj tedni v Italiji zanemarjen šport, za katerega se je zanimal le malokdo. Po zadnjih zelo uspešnih nastopih italijanske reprezentance na svetovnem prvenstvu pa so se stvari precej spremenile. Mnogi ne vedo, a se tudi v zamejstvu lahko ponašamo z bivšo A-ligašico. Silva Meulia je bila namreč odlična nogometašica in je pet let igrala v najvišji italijanski ligi z ekipami iz Monze, Latine in takrat deželnim prvoligašem Friulvini Pordenone. Profesorica športne vzgoje je torej idealen sogovornik v obdobju, ko je ženski nogomet celo izpodrinil moške iz prvih strani italijanskih športnih medijev.

Po prvi državni mreži gleda tekme reprezentance več milijonov ljudi, o ženskem nogometu, beremo na prvih straneh časopisov. Nekaj se le premika torej.

Dobri rezultati gotovo nekaj pomenijo. A pomislimo, da istočasno poteka ravno v Italiji tudi evropsko prvenstvo za mlade pod 21 let. Italija pa je bila izločena v skupinskem delu. Ko bi napredovala bi najbrž mediji namenili večjo pozornost tej reprezentanci kot pa ženski, a po izpadu moških imajo mediji skoraj potrebo tudi po lepih novicah, in v tem trenutku prihajajo lepe novice z ženskega SP-ja. Tudi dejstvo, da se moška reprezentanca sploh ni uvrstila na zadnje SP, je nekaj pripomoglo k ovrednotenju ženske reprezentance. Vidljivost je bistvenega pomena, število včlanjenih nogometašic je 25.000. To ni zanemarljiva številka, če pomislimo, da ženskega nogometa nikoli ni bilo na prvih straneh dnevnikov.

Kljub uspehom reprezentance še naprej mnogi ženski nogomet ne jemljejo resno. Obenem se še vedno najde številne seksistične komentarje na socialnih omrežjih. Kako si to razlagate?

To je enostavno stvar kulture. Nekateri moški pač gledajo na zadevo na določen način in žal se bo vedno dobilo koga, ki bo na ženske gledal nekoliko poniževalno. Sploh me ne čudi. Gre za omejene ljudi. A je že dobro, da si jemljejo čas komentirati ženski nogomet, kar pomeni, da nekaj le pomeni. Ko bi bil povsem nepomemben, si ne bi taki ljudje sploh vzeli čas za to, kar bi bilo najbrž še slabše.

Celoten intervju v dananjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava