Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Načrti in želje tržaške občinske komisija za enake možnosti

4. apr. 2012 | 19:30
Dark Theme

»Da bi nas ljudje spoznali in se pridružili našim prizadevanjem za spoštovanje žensk oz. za njihovo enakopravnost z moškimi,« je predstavnice ženskih združenj, univerze, sindikalnih organizacij in političnih gibanj pozdravila njena predsednica Tania Grimaldi, ki je že več kot deset let aktivna v tržaškem centru proti nasilju nad ženskami Goap.
Grimaldijeva je poudarila zlasti željo po odprtem dialogu, ki bi bil tem bolj konkreten in ne le navidezen. »Našo komisijo vidim kot most med ženskimi združenji, ki jih je na Tržaškem res zelo veliko, in mestnimi upravitelji, kot združevalni moment drugače morda še vedno preveč fragmentiranih pobud in želja. Komisija je torej hibridni organizem, ki podpira izzive o enakih možnostih na tem območju,« je dejala.
Novoustanovljena komisija se je snovanja programa, »ki bi bil preudaren, smiseln in učinkovit,« že lotila. S trinajstimi članicami so delo razdelile najprej po temah. Prva je seveda delo, ki naj bi ga bilo več in naj bi nudilo boljše pogoje ženskam ter spodbujalo razvoj samostojnega podjetništva. Seveda niso pozabile na šolo in izobraževanje, politično predstavništvo in socialne politike. Komisija bo 1. junija podelila že peto »stekleno nagrado« Elka Ruzzier, ki jo bo letos prejela ravnateljica Tržaškega film festivala Annamaria Percavassi, ki je s svojim mednarodnim filmskim festivalom Trstu povrnila velik ugled. Članice pa so si zamislile tudi seminar o zakonu o ženskem podjetništvu v sodelovanju s Trgovinsko zbornico ter se pridružile državni kampanji o ženski toponomastiki, t.j. o poimenovanju ulic, trgov in javnih površin po zglednih ženskah. »Danes je takih primerov manj kot 3 odstotke in še takrat gre povečini za svetnice ...«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava