Sreda, 26 januar 2022
Iskanje

Proti Judom, a za dvojezičnost

14. okt. 2013 | 20:01
Dark Theme

Pordenonski odvetnik Edoardo Longo, ki zastopa predstavnike gibanja Svobodni Trst, je v petek vložil zahtevek na deželno upravno sodišče (DUS) Furlanije-Julijske krajine, od katerega pričakuje, da bo razsodbo o prizivu proti deželnim volitvam objavilo v dveh uradnih jezikih Svobodnega tržaškega ozemlja (STO) - italijanščini in slovenščini. »Na podlagi 7. člena VI. priloge k mirovni pogodbi iz leta 1947 sta uradna jezika STO italijanščina in slovenščina. Italijanska vlada se je z londonskim memorandumom iz leta 1954 obvezala, da bo v okviru začasne uprave na tem ozemlju spoštovala pravico prebivalcev cone A do uporabe maternega jezika - italijanščine za italijansko etnično skupino in slovenščine za slovensko. V tiskovnem sporočilu se omenja tudi zakon št. 38/2001, ki »obvezuje vse javne uprave, vključno s sodišči, da uporabljajo slovenski jezik v odnosih z državljani slovenskega jezika«. Priziv proti deželnim volitvam je podpisalo 57 Tržačank in Tržačanov, ki trdijo, da Trst ni v Italiji in torej niti v FJK. Med njimi so tudi Slovenci, poudarja Svobodni Trst.
Odvetnik Longo je sicer znan po svojih skrajno desničarskih in protijudovskih stališčih. Aktivno sodeluje z revizionističnimi revijami in spletnimi stranmi, ki minimizirajo ali celo zanikajo holokavst. Ob svojih sodnih bitkah v bran obritoglavcev je pogosto kritiziral sodstvo, raznim tožilcem je pripisal »sionistične vplive« (tudi Feliceju Cassonu v Benetkah). Odvetniška zbornica je večkrat ukrepala, letos ga je suspendirala za tri mesece. Na svoje stroške je ponatisnil delo Contra Judaeos Telesia Interlandija - Mussolinijevega prijatelja, vodilnega antisemita v fašističnem režimu in urednika rasistične revije La difesa della razza. Za Longa je bila »rešitev tega neizmernega bogastva Zahoda pred novim semitskim barbarstvom (...) prvenstvena naloga«. Odvetnik Svobodnega Trsta pa je leta 1997 tožil ameriškega režiserja Stevena Spielberga in televizijo RAI, ki je predvajala Schindlerjev seznam. Film naj bi spodbujal sovraštvo do nemškega naroda ...

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da je na šolah zagotovljena varnost pred okužbo z novim koronavirusom?

19. jan. 2022 | 20:00
Da
Le delno
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo