Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Oba mazača obsojena

29. mar. 2014 | 19:27
Dark Theme

Zgodovinska razsodba na tržaškem sodišču! Mazača, 36-letni Andrea Franco iz Tržiča in prav toliko stari Lorenzo Degrassi iz Devina, ki sta v noči na 5. april 2012 pri Štivanu pomazala imeni slovenskih krajev na smerokazu, sta bila obsojena pogojno na tri mesece in petnajst dni zapora, pri čemer je sodnik za predhodne obravnave Raffaele Morvay upošteval obremenilno okoliščino diskriminacije proti slovenski manjšini. To je prvič, da je italijansko sodišče upoštevalo določila tako imenovanega zakona Mancino iz leta 1993 za dejanja uperjena proti slovenski manjšini.
Javni tožilec Antonio Miggiani je z obdolžencema dosegel sporazum o priznanju krivde. Sodnik za predhodne obravnave Raffaele Morvay je na obravnavi 4. marca letos ob upoštevanju obremenilne okoliščine rasne diskriminacije obsodil Franca in Degrassija na pogojno kazen 3 mesecev in 15 dni zapora. Ko bi sodnik ne upošteval obremenilne okoliščine rasne diskriminacije, bi se mazača »izmazala« z globo.
Odvetnika oškodovanih strank Marko Jarc (za SKGZ) in Močnik (za SSO in društvo Timava) sta ob zgodovinski razsodbi izrazila veliko zadovoljstvo. »Sodba predstavlja prvi primer uporabe 23. člena zaščitnega zakona, ki predvideva, da se določila zakona Mancino uporabljajo tudi za preprečevanje in represijo pojavov nestrpnosti in nasilja nad pripadniki jezikovnih manjšin.« Odvetnika sta opozorila tudi na nepravilnost: oškodovanci niso bili obveščeni o predhodni obravnavi. Lahko bi se pritožili na kasacijsko sodišče, pritožba pa bi bila nesmiselna, ker bi tvegali zastaranje kaznivega dejanja. Pač pa »ostaja odprta pot civilnega postopka, v katerem imajo oškodovane stranke pravico uveljavljati premoženjske in v danem primeru nepremoženjske odškodninske zahtevke,« sta zapisala Jarc in Močnik, ki sta se na koncu še posebej zahvalila Davidu Pericu, ker je zasačil mazača pri kaznivem dejanju in je zanesljivo pričal na tržaškem procesu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava