Petek, 12 april 2024
Iskanje

Podjetniške zamisli dijakov

15. apr. 2014 | 22:30
Dark Theme

Ali konjiček lahko postane podjetniška dejavnost? Je mogoče proizvesti električno energijo s telesno dejavnostjo in otroško igro? Na ta in druga vprašanja je poskusilo nuditi odgovor 159 dijakov štirih tržaških višjih srednjih šol - dveh s slovenskim in dveh z italijanskim učnim jezikom - ki so pripravili 32 projektov, v katerih so skušali ponuditi poslovno idejo. To je rezultat poteka projekta FIxO v okviru vsedržavnega programa, namenjenega višjim srednjim šolam in univerzam s ciljem omogočiti čim prejšnji vstop v svet dela po končanem študiju ter povečati možnosti za dijake in študente, da najdejo zaposlitev, ki bi bila v skladu z opravljenim študijem.
Tehniški zavod Žige Zoisa, Izobraževalni zavod Jožefa Stefana, Tehniški zavod Max Fabiani in Tehniško-industrijski zavod Alessandro Volta iz Trsta so izpeljali projekt Od življenjepisa do projekta: kako raje ponuditi kot prositi v sodelovanju s socialnima zadrugama La Collina in Reset, inkubatorjem za razvijanje novega podjetništva Hub Trieste in združenjem ManifeTSo 2020, rezultate svojega dela pa so 15. aprila predstavili v prostoru inkubatorja Hub Trieste v Ul. Cavana. Konkretno je šlo za predstavitev desetih projektov, ki so bili izbrani med omenjenimi 32 pripravljenimi: štirje izbrani projekti so sad truda dijakov zavoda Volta, ravno toliko jih pripada dijakom zavoda Fabiani, med izbranimi pa sta tudi projekta zavodov Zois in Stefan.
Podjetniške zamisli so obsegale najrazličnejša področja, od ustvarjanja električne energije s telesno in športno dejavnostjo, oblikovanja prostorov za spodbujanje domače glasbene produkcije in izboljšanja interakcije med dijaki in profesorji pa do nudenja najrazličnejših informacij preko ekranov na avtobusnih postajališčih in izdelave premičnega prostora za druženje. Projekta, ki so ju razvili dijaki zavodov Zois in Stefan, pa sta bila oba posvečena koriščenju uporabe kolesa za premikanje po mestu. Tako so na Zoisu razvili projekt Island, katerega cilj je razvijanje in nudenje storitev za domače uporabnike kolesa in turiste, medtem ko so na Stefanu pripravili projekt EasyBikeSharing, po katerem bi uporabnikom najetih koles olajšali puščanje le-teh kjerkoli in ne samo na primernih parkiriščih.
Na predstavitvi so nagradili tudi najboljše projekte: prvo nagrado je prejel projekt dijakov zavoda Fabiani igLoop, ki je posvečen prenovi neuporabljenih prostorov, drugo pa ravno tako projekt Fabianija Casa Jolly, ki govori o preureditvi razpadajočih stavb v stanovanjska poslopja, ki bi nudila začasno bivališče uporabnikom ljudskih stanovanj Ater, ki bi jih morali preurejati. Nekateri dijaki bodo tudi opravili delovno prakso, pomembno pa je, je bilo rečeno, da verjamejo v lastne sanje, zamisli in projekte.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava