Sobota, 27 april 2024
Iskanje

V Zgoniku tudi narečne viže in Radio Zastava

21. maj. 2014 | 21:05
Dark Theme

Petdeseti rojstni dan je lep mejnik, ki zasluži veliko praznovanje. In prav s takim želijo v Zgoniku počastiti jubilejno 50. občinsko razstavo vin. Spored so včeraj predstavili na županstvu.
Največja novost letošnjega praznika je nedvomno ta, da bo v petek, 30. maja, prireditveni prostor pred sredi vasi prizorišče 14. večera slovenskih viž v narečju, ki ga organizira radijska postaja Radio Sora iz Škofje loke. Edini narečni festival v Sloveniji se namreč, potem ko je leta 2012 že uspešno nastopil ob Vrbskem jezeru, ponovno seli v »zamejstvo«. Na prireditvi, ki se bo pričela ob 20. uri, bo z neobjavljenimi avtorskimi skladbami v slovenskih narečjih sodelovalo dvanajst skupin, ki se bodo potegovale za lovoriko najboljše popevke festivala. Med njimi bosta tudi tržaški zasedbi Ano urco al’ pej dvej in Domači zvoki, kot gostje pa bodo nastopili tudi Lupinc trio z Andrejko Možina ter ansambel Pajdaši. Popevke bo ocenila mednarodna komisija, v kateri sta tudi glasbenik Denis Novato in publicist Saša Martelanc.
Sicer pa bo petkov spored ob 19. uri uvedlo odprtje razstave o letalstvu v prvi svetovni vojni, na kateri bo Kobariški muzej predstavil tudi zgodovino proseškega letališča. Na ogled bodo tudi modeli letal, ki so jih učenci krajevnih šol pripravili pod mentorstvom slikarke Katerine Kalc.
Sobotni spored bo ob 16. uri uvedel turnir v briškoli, ob 19. bosta nastopili plesni skupini Kd Rdeča zvezda in Actis, zvečer pa bo za glasbeno popestritev in ples poskrbel priljubljeni ansambel Nebojsega.
Odbornica Monica Hrovatin je spomnila, da bodo na prireditvenem prostoru vse štiri dni obratovali dobro založeni kioski, za katere bosta skrbeli domači društvi Kras in Rdeča zvezda, na voljo bo tudi tržnica ročnih del, zeliščnih proizvodov in olja. Tu bo mogoče tudi dobiti kupone za brezplačni ogled botaničnega vrta Carsiana. Seveda pa bodo glavno besedo imeli številni domači vinarji in oljkarji, ki so, kot sta spomnila župan Mirko Sardoč in podpredsednik Pokrajine Trst Igor Dolenc, v zadnjih letih dosegli zelo visoko kakovost, s katero se lahko upravičeno ponašajo v širšem okolju. Najboljše bodo nagradili v nedeljo ob 18. uri, ko je predvideno tudi nagrajevanje fotografskega in slikarskega natečaja, ki sta potekala v sklopu Odprtih osmic v Samatorci. Nedeljski program se bo sicer začel že ob 9. uri in to v znamenju športa, saj je v Športno-kulturnem centru predviden mednarodni turnir v karateju za 24. pokal Zgonik, ki ga prireja Shinkai club. Ob 13. se bodo na 3. srečanju ljubiteljev harmonike zbrali harmonikarji, od 20. ure dalje bo za veselo vzdušje poskrbel ansambel Venera.
Na dan republike, v ponedeljek, 2. junija, bo v Zgoniku mimohod kočij (ob 15. uri v organizaciji društva Matakkioni), medtem ko bo ob 17. na sporedu šahovski turnir. Zaključni večer 50. razstave vin bo v znamenju balkanske glasbe in sicer s priljubljeno skupino Radio Zastava.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava