Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Se bodo vzgojitelji lahko vrnili v vrtce?

17. jul. 2014 | 22:43
Dark Theme

Če bodo prihodnji dnevi stekli tako, kot si zamišlja deželni odbornik Paolo Panontin, se bodo septembra prekerni vzgojitelji in vzgojiteljice vrnili v občinske jasli, vrtce in tako imenovane rikreatorije. Deželni svet Furlanije Julijske krajine naj bi namreč prihodnji teden odobril zakon, ki bo občinskim upravam omogočil njihovo zaposlitev. Tako naj bi se končno zaključila večmesečna odisejada, ki jo je sprožila razsodba ustavnega sodišča o protizakonitosti nekaterih predpisov deželnega zakona 22/2010 o zaposlovanju v vzgojno-izobraževalnem in socialnem sektorju. ta je de facto postavila pod vprašaj obstoj občinskih jasli, vrtcev in rekreacijskih središč.
Na dnevnem redu četrtkovega občinskega sveta je bila avdicija deželnega odbornika Panontina. Avdicijo so dvakrat odpovedali: prvič zaradi tragične smrti svetnika Stefana Beltrameja (ravno v četrtek je prvič sedel v občinske klopi njegov naslednik Andrea Brandolisio, svetniki pa so medse sprejeli tudi Sebastiana Truglia, ki je nadomestil Giovannija Mario Colonija - ta je odstopil zaradi službenih obveznosti). Drugič zaradi Panontinovih obveznosti v Rimu; da je za njim kar nekaj poti v večno mesto, je potrdil tudi deželni odbornik, ki je občinskim svetnikom obnovil dogajanje zadnjih mesecev. Razsodba 54/2014, s katero se je ustavno sodišče odzvalo na tri leta star priziv vlade Silvia Berlusconija, je imela po njegovi oceni zlasti v Trstu katastrofalne posledice, saj se mesto ponaša z razvejano mrežo skrbstvenih in vzgojnih služb (ne gre pozabiti, da so rekreacijska središča - občinski rikreatoriji - izključno tržaška specifika). Da bi priskočil na pomoč javnim upravam, je deželni svet, po predhodnem in večkrat mučnem Panontinovem pogajanju z rimskimi funkcionarji, soglasno izglasoval nov deželni zakon (12/2014). A ta problema ni rešil, saj so po mnenju ekonomskega in finančnega ministrstva nekateri njegovi členi sporni ... Odborniku Panontinu ni preostalo drugega, da 4. člen ponovno napiše kar z rimskimi funkcionarji.
Počutil sem se kot Penelopa, je Panontin zaupal občinskim svetnikom: jaz sem podnevi tkal, oni so ponoči razdirali. Zadnja verzija, ki naj bi jo v Rimu dokončno »blagoslovili« v prihodnjih dneh, se sklicuje na t.i. zakon stabilnosti za leto 2014, saj ta v specifičnih primerih dovoljuje »stabilizacijo« nekaterih javnih uslužbencev. Prihodnji teden naj bi bil torej 4. člen dokončan, nato bo romal v pristojno deželno komisijo in v deželni svet, po odobritvi bo treba počakati še na uradno objavo, nato pa bo Cosolinijeva občinska uprava lahko zaposlila potrebno osebje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava