Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Uspešen zaključek 10. festivala TriesteLovesJazz

17. avg. 2016 | 17:19
Dark Theme

V nedeljo se je s koncertom ob zori, ki je bil - mimogrede - odlično obiskan, tudi uradno končal 10. mednarodni festival TriesteLovesJazz, ki je v dobrem mesecu dni ponudil 34 koncertov. Odvijali so se na Verdijem trgu in v parku vile Sartorio, kar je festivalu nadelo urbano podobo. Hiša glasbe - Glasbena šola 55, ki že od vsega začetka organizira ta festival, je tudi pri jubilejni izdaji ostala zavezana temeljnim programskim izhodiščem - poleg nemainstreamovske žanrske usmeritve so v središče postavili tudi domače izvajalce, ki jim povabilo na džez festival veliko pomeni z vidika profiliranja na domači glasbeni sceni. Letošnjo edicijo so zaznamovala tudi zvezdniška imena, kot so Bill Evans, Dana Gillespie, Shayna Steel in Lenny White. O široko orientiranem programu, odzivu občinstva in načrtih za prihodnost smo govorili z umetniškim vodjo festivala in direktorjem Hiše glasbe Gabrielejem Centisom, ki ima visoke cilje tudi za prihodnje izdaje.
Vaš festival je v desetih letih postal ključni in referenčni dogodek z vrhunskimi vsebinami. Je to rezultat dobre ideje, truda organizatorjev ali bi vzroke za uspeh lahko iskali kje drugje?
Odličen odziv publike, po tem namreč merimo uspešnost festivala, bi pripisal dejstvu, da smo zvesti trem programskih usmeritvam; na tržaški oder vabimo mednarodne zvezde, predvsem z ameriške džez glasbene scene, poseben prostor namenjamo evropski džez sceni, pozorni pa smo tudi do glasbenikov iz Furlanije Julijske krajine, Slovenije, Avstrije in Hrvaške.
Programske smernice festivalov večkrat diktirajo finančna sredstva, ki pritekajo iz občinskih in sponzorskih naslovov. Kljub majhnim vložkom je vam uspelo pripraviti odličen festival.
Res je. Izpostavil bi to, da Hiši glasbe, ki je med drugim tudi glasbeni producent, z dobro razpredeno mrežo sodelovanj uspe z zmernimi stroški na festival privabiti odmevna džez imena. Seveda nam organizacija festivala brez pomoči Občine, ki naš festival vključuje v poletno prireditev TriesteEstate, ne bi uspela. Po njihovi zaslugi imamo oder, luči in drugo opremo, ki je povezana z visokimi stroški. Sponzorjev pa imamo žal zelo malo.
V Trstu so gostovale zvezde, kot so Bill Evans, Dana Gillespie, Mike Sponza, Lenny White, pa tudi vzhajajoča zvezda Shayna Steel. Kako vam uspe privabiti tako odmevna imena?
Za velike zvezde velja, da nastopajo v okviru mednarodnih turnej. Mi že januarja dobro preučimo turneje džez glasbenikov, čeprav je to v zadnjih letih postala težka naloga, ker glasbenikom in njihovim menedžerjem zaradi krize v kulturnem sektorju ne uspe sestaviti turneje po časovni in geografski logiki. Bill Evans je denimo v Trst prišel direktno iz Francije, dan kasneje pa je že letel v drugo državo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava