Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Začenja se obnova Železniškega muzeja

17. jul. 2017 | 18:38
Dark Theme

Danes bodo postavili temeljni kamen za obnovo Železniškega muzeja pri Sv. Andreju, ki bo iz rok prostovoljnega združenja Dopolavoro Ferroviario prešel v roke Fundacije italijanskih železnic. Na zgodovinskem vlaku, ki bo dopoldne peljal po tržaškem delu Bohinjske proge, bodo obnovitveni projekt s simboličnim podpisom sporazuma formalizirali minister za kulturo Dario Franceschini, predsednica Dežele FJK Debora Serracchiani, župan Roberto Dipiazza, pooblaščeni upravitelj Italijanskih železnic Renato Mazzoncini in predsednik Fundacije Italijanskih železnic Mauro Moretti.
Za številne težko pričakovana obnova poslopja, na katero so čakali desetletja, je prišla v pravem trenutku. Muzejski prostori naj bi bili v izredno slabem stanju, še posebej strop, ki je zaradi vode močno razpokan. V tej prvi fazi je predvidena le obnova muzejskih prostorov, v nadaljnjih fazah pa naj bi uredili tudi železniško infrastrukturo, postaviti pa nameravajo tudi strešno konstrukcijo, po kateri je tržaški kolodvor nekoč slovel daleč naokoli.
Do nadaljnjega bo Železniški muzej pri Sv. Andreju zaprt, več o časovnih rokih, poteku obnovitvenih del in vrednosti naložbe pa bodo visoki gostje sporočili med današnjo vožnjo z zgodovinskim vlakom, s katerega bodo občudovali tudi vpetost Bohinjske proge v samo kraško in obmorsko pokrajino.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava