Torek, 30 april 2024
Iskanje

»V kal ne odlagajmo rib in rastlin«

12. avg. 2017 | 19:49
Dark Theme

Dve leti po zadnji veliki čistilni akciji so v petek v Banih ponovno čistili kal. Pobudo so dali člani domačega jusa in društva Grad, pri čiščenju pa so sodelovali tudi člani združenja Tutori stagni (Varuhi mlak), ki si prizadevajo za to, da bili kraški kali in mlake karseda čisti.
Kot nam je povedala gospa Neva Husu, je pri čistilni akciji sodelovalo okrog deset ljudi in jo tudi relativno hitro zaključilo. »Pred dvema letoma je bilo veliko več dela, saj dolgo ni nihče počistil kala, odpeljali smo kar tri tovornjake blata, kamenja, rastlinja in podobnega. V dveh letih pa se je nabralo manj umazanije, kar nas seveda veseli. Kljub temu pa moramo še enkrat opozoriti, da v mlako ni dovoljeno odlagati rib, želvic ali kakšnih čudnih rastlin. Prav tako bi bilo treba otroke naučiti, naj v vodo ne mečejo kamenja, saj ga moramo nato odvažati s kamioni ...«
V soparnih dneh, ki so zaznamovali prejšnje tedne, je Banovce marsikdo obvestil preko Facebooka, da živali nimajo kje piti, saj je kal izsušen. Sploh je na socialnih omrežjih veliko zanimanje za vaški kal, pravi gospa Neva. Zdaj je končno kal, ki se nahaja v bližini italijanske šole, počiščen, že danes pa naj bi gozdna straža pripeljala svežo vodo. Tako so včeraj obljubili gospe Nevi, ki se z ostalimi domačini veseli, da se bodo lahko ob kalu, tako kot nekoč, ponovno napajale krave, ki se pasejo v bližini, srne in druge živali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava