Petek, 26 april 2024
Iskanje

Tradicionalne palestinske vezenine

12. avg. 2017 | 19:57
Dark Theme

V dvorani Umberto Veruda bo od srede, 16. avgusta, na ogled zanimiva razstava palestinskih vezenin Il ricamo tradizionale palestinese - Storie di donne (Tradicionalne palestinske vezenine - Zgodbe žensk). Razstavo, ki je bila lani na ogled v milanskem muzeju Mudec in je last palestinske skupnosti iz Lombardije, bodo v Trstu postavili člani tržaškega združenja Salaam Otroci oljke, ki si prizadevajo, da bi čim več ljudi pobliže spoznalo tradicije, zgodbe in kulturo, pravzaprav identiteto palestinskega naroda.
Kakih 20 razstavljenih oblek - tudi starih in v nekaterih primerih že dotrajanih kmečkih oblačil - in nekaj dodatnih izdelkov (blazin, pasov in podobno) bo s svojimi vezeninami ponudilo vpogled v stoletno, praviloma žensko tradicijo okraševanja blaga z ljudskimi ornamenti; motivi in oblike, ki jih ponazarjajo preprosti križni vbodi in se razlikujejo od kraja do kraja, so se ohranili vse do današnjih dni in so zlasti v begunskih naseljih Libanona, Jordanije, Zahodnega brega in seveda Gaze pridobili nove svežine in se med seboj celo povezali v znak palestinske identitete, je novinarjem razstavo predstavila predsednica združenja Salaam Lorella Bucci. Vezenina je namreč znak identitete osebe, preko barv in simbolov sporoča odporniške vrednote neke skupnosti. »Nekoč je bilo vezenje trenutek druženja v družinskem krogu, po letu 1948 pa pomeni zlasti nek ekonomski priliv družinam, kjer moška brezposelnost hudo načenja družinske temelje. Od leta 1920 do danes je vse več žensk zaposlitev našlo v sto in več tovarnah vezenin,« je dodala Buccijeva.
Ob sami razstavi velja zabeležiti še nekaj spremljevalnih dogodkov: 17. avgusta bo ob 18. uri v dvorani Veruda srečanje z italijansko-palestinsko fotografinjo Fatimo Abbadi, ki spremlja vezilje v begunskih naseljih v Jordaniji in bo spregovorila o pomenu vezenin - o pomenu odporništva in družbenega povezovanja. 22. in 23. avgusta bodo od 10. do 12. ure zaživele delavnice za otroke in mlade, ki se bodo na vrtu v Ulici san Michele 11 preiskusili v vezenju in hkrati tkanju prijateljstev, 31. avgusta pa bodo v prostorih zdravstvenega podjetja v Ul. Androna degli orti predvajali dokumentarni film Stitching Palestine (Carol Mansour, 2016), v katerem se bo oglasilo 12 palestinskih žena, ki bo spregovorilo o svojem odnosu do vezenja (vstop z izkaznico FICC, ki si jo lahko priskrbite tudi na kraju dogodka). Ob zaključku razstave, 3. septembra, pa bo ob 18. uri večer poezije in branja s pesnikom Mohamedom Abdulom Monaem in igralko Khouzamo Reda ob izvirni palestinski glasbi Mahmuda Al Khatiba, ki bo zaigral na strunski inštrument oud.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava