Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Fotografska razstava o Trstu in njegovi družbi

8. sep. 2017 | 16:47
Dark Theme

Za tistega, ki zna gledati, nič ni banalno, niti navidez najbolj brezzvezen vsakdan, ki so ga v svoj objektiv skozi leta ujeli člani - fotoamaterji tržaškega fotografskega krožka Circolo Fotografico Triestino in si ga od četrtka lahko ogledamo v palači Gopčević v Trstu.
Razstava »Trieste - un racconto per immagini« ponuja obiskovalcu kakih dvesto črnobelih fotografij, na katerih lahko spremljamo razvoj in rast Trsta oz. njegove družbe, pa tudi korenite spremembe, ki so se zgodile od povojnega obdobja do današnjih dni. Prispevalo jih je 57 fotoamaterjev, ki so minevanje časa za vedno ujeli v fotografijo. Vsaka fotografija je delček večjega mozaika, večje zgodbe o Trstu, o tem, kakšno mesto je bilo nekoč in kakšno je danes.
Fotografije so razdeljene v tri sklope, in sicer v uvodni, zgodovinski del, ki zaobjema obdobje med leti 1937 in 1970. Potem je na vrsti osrednji del, ki je posvečen portretom znanih tržaških osebnosti z različnih področij kulturnega, športnega, gledališkega in novinarskega mestnega življenja; med njimi najdemo tudi pisatelja Borisa Pahorja ter novinarja Dušana Udoviča in Dušana Jelinčiča. Zadnji sklop fotografij je posvečen sodobnemu času, se pravi utrinkom s tekaških prireditev Bavisela, Trieste Europe marathon, Colour Run, pa tudi z olimpijade klanf in podobno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava