Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Ponovno v šolo - tudi v Škednju

11. sep. 2017 | 11:29
Dark Theme

Šestletno (v primeru vrtca in šole od Sv. Ane pa kar 16-letno) »izgnanstvo« otrok, ki obiskujejo Otroški vrtec Škedenj, OV Jakoba Ukmarja od Sv. Ane ter Osnovno šolo Ivana Grbca-Marice Gregorič Stepančič, se je danes (11. septembra) končalo. Otroci omenjenih vrtcev in šole so se namreč skupaj z učiteljicami in vzgojiteljicami ter pomožnim osebjem vrnili v končno prenovljeno poslopje v Škedenj, kjer je otrokom in njihovim staršem skupaj z učnim osebjem dobrodošlico izrekel ravnatelj Večstopenjske šole Sv. Jakob Marijan Kravos, za katerega se z vrnitvijo učencev iz Škednja in od Sv. Ane v svojo domačo šolsko stavbo začenja novo poglavje v zgodovini te šole, ki predstavlja pravzaprav prvo slovensko šolo na tem območju, ustanovljeno še za časa Marije Terezije. Kravos pri tem upa, da bo šola v novih prostorih uspešna in da bo vrnitev domov privedla do novega razcveta. Otrok, ki obiskujejo vrtca in šolo, je po podatkih, ki smo jih dobili v prejšnjih dneh, vsega skupaj 37: 20 jih obiskuje vrtca (8 škedenjskega, 12 pa vrtec Ukmar od Sv. Ane), 17 pa OŠ Grbec-Stepančič. Prvošolčkov je tako v škedenjskem kot v vrtcu Ukmar po 4, enako je tudi število učencev, ki obiskujejo prvi razred osnovne šole.
Stavba, ki si jo slovenska vrtca in šola delita z italijansko osnovno šolo De Marchi, je urejena po veljavnih predpisih za zagotovitev akustične varčnosti, saj imajo vse učilnice izredno nizko stopnjo odmeva, kar bi moralo prispevati k dvigu kakovosti dela. Osnovna šola je tudi opremljena za delo po skupinah ter nudi možnost, da se v posameznih razredih uredijo različni kotički.
Danes pa se ni začel pouk samo za škedenjska vrtca in šolo, ampak za otroke in učence vseh vrtcev ter osnovnih in nižjih srednjih šol, ki delujejo v okviru slovenskih večstopenjskih šol. Tako so s poukom začeli v vrtcih in šolah Večstopenjske šole Sv. Jakob, Večstopenjske šole Vladimirja Bartola pri Sv. Ivanu, Večstopenjske šole Opčine, Večstopenjske šole Nabrežina in Večstopenjske šole Josipa Pangerca v Dolini, prav tako so s poukom začeli v občinskih vrtcih. Na slovenskih višjih srednjih šolah pa so s poukom začeli že v preteklem tednu, tako da je od danes dalje celotna populacija slovenskih vrtcev in šol na Tržaškem v razredih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava