Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Jutrišnji Trst: pristanišče, delo in znanost

23. nov. 2017 | 16:16
Dark Theme

Prihodnost starega in novega pristanišča, vprašanje podjetij in dela ter znanost in humanizem: to so teme letošnjega adventnega niza srečanj Katedre svetega Justa, ki bodo pod skupnim naslovom Jutrišnji Trst potekala 27. novembra ter 4. in 11. decembra v veliki dvorani Trgovinske zbornice, posvečena pa bodo Trstu prihodnosti. Že tradicionalen niz srečanj, ki ga tržaška škofija prireja dvakrat v letu - v adventu, ko so na sporedu gospodarske in družbene teme, ter v postu, ko je poudarek bolj na duhovnosti - sta danes (23. novembra) dopoldne v škofijski palači predstavila tržaški škof, nadškof Giampaolo Crepaldi in škofov vikar za kulturo Ettore Malnati, ki sta poudarila, kako je letošnja adventna Katedra poziv k gledanju na prihodnost Trsta in poskušanju soočanja z nekaterimi ključnimi vprašanji.
Srečanja bodo ob ponedeljkih v veliki dvorani Trgovinske zbornice Julijske krajine, ki je dala svoje pokroviteljstvo nad manifestacijo, vsakič z začetkom ob 20.30. Že ta ponedeljek, 27. novembra, bo srečanje, posvečeno Trstu in pristanišču oz. prihodnosti tako starega kot novega pristanišča, o čemer bosta govorila tržaški župan Roberto Dipiazza in predsednik Sistemske pristaniške oblasti za vzhodni Jadran Zeno D'Agostino, večer pa bo vodil odgovorni urednik dnevnika Il Piccolo Enzo D'Antona.
Drugo srečanje bo 4. decembra, naslov pa bo Trst: podjetja 4.0 in delo 4.0. Odgovorni za deželni sedež agencije Ansa Alfonso Di Leva se bo pogovarjal s predsednikom Zveze industrialcev Julijske krajine Sergiom Razetom in deželnim tajnikom sindikata Cisl Albertom Monticcom. Govor bo tako o novih perspektivah in tudi problematičnih aspektih novih podjetniških in delovnih profilov ob upoštevanju dejstva, da je v teku veliko razmišljanje o družbeni in institucionalni vlogi sindikalnih predstavništev.
Tretje in zadnje srečanje pa bo 11. decembra z naslovom Trst: znanost in humanizem, o čemer bosta govorila predsednik mednarodne fundacije Trst za napredek in svobodo znanosti Stefano Fantoni ter duhovnik Lorenzo Magarelli, ki vodi škofijsko delavnico Znanost in vera, večer pa bo vodil predsednik deželne novinarske zbornice Cristiano Degano. Trst se namreč pripravlja, da bo leta 2020 gostil evropski znanstveni forum ESOF 2020, pri čemer tržaška Cerkev opozarja, naj ne bo le striktno znanstveni dogodek, ampak naj se ga vključi tudi v humanistični okvir. Srečanje s Fantonijem in Magarellijem bo tudi priložnost za predstavitev škofijske delavnice Znanost in vera.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava