Sobota, 15 december 2018
Iskanje

Filmski večeri v Domu Malala

11. jul. 2018 | 18:11
Dark Theme

Pri tržaškem solidarnostnem konzorciju ICS, ki skupaj s škofijsko Karitas upravlja Dom Malala v nekdanji vojašnici finančne straže pri Fernetičih, si želijo več povezovanja z okolico. V ta namen že drugo leto zapored prirejajo Kino Malala, poletni kino na prostem, se pravi priložnost za neformalno druženje s prosilci za azil, ki so nastanjeni v Domu.
Niz filmskih projekcij se je začel v ponedeljek z znamenitim filmom Črna mačka, beli mačkon Emirja Kusturice. »Želeli smo, da bi predvajani filmi odražali narodnost prosilcev za azil, ki so trenutno nastanjeni pri Fernetičih,« nam je zaupal Gianluca Nigro, eden od koordinatorjev v Domu Malala. Filmi se tako ali drugače v lahkotnem ključu dotikajo begunske tematike. »Tu je trenutno nastanjenih 95 prosilcev za azil iz Afganistana, Pakistana, Iraka, Srbije, nekaj pa je tudi Romov, kar 60 odstotkov je družin. Dom Malala je pravzaprav največji nastanitveni center solidarnostnega konzorcija, kjer pa so prosilci za azil nastanjeni le nekaj mesecev,« je izpostavil sodelavec konzorcija ICS in dodal, da so načeloma proti velikim nastanitvenim centrom, zato si prizadevajo, da bi se prosilci za azil lahko čimprej nastanili v stanovanjih, kar jim omogoča veliko bolj normalno življenje in uspešnejšo integracijo z okolico, pojasnjuje Nigro.
Vzdušje je v ponedeljek bilo posebej živahno: začasni prebivalci Doma Malala so se veselili rojstva male Angeline, ki se je v tržaškem Burlu rodila v zgodnjih jutranjih urah in povečala eno izmed družin, ki so začasno nastanjene pri Fernetičih. Pred projekcijo filma je bila priložnost za druženje ob specialitetah afganistanske in pakistanske kuhinje, ki so jih pripravili prosilci za azil.

Če želite komentirati, morate biti registrirani

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Koliko knjig ste prebrali letos?

12. dec. 2018 | 7:00
Nobene
Eno
Do pet
Do deset
Več kot deset
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo