Torek, 09 april 2024
Iskanje

Mir ni nekaj samoumevnega

8. sep. 2018 | 17:14
Dark Theme

Mir ni nekaj samoumevnega, mir temelji na prijateljstvu, sodelovanju in solidarnosti, sta osrednji sporočili avstrijskega obrambnega ministra Maria Kunaska, italijanskega ministra za družino Lorenza Fontane in predsednika dežele FJK Massimiliana Fedrige z njihovega srečanja pri Sv. Justa. Tam je potekalo 27. italijansko-avstrijsko srečanje v spomin na padle med prvo svetovno vojno oziroma srečanje v duhu prijateljstva, ki danes tesno povezuje oba naroda.
Dobro obiskana spominska svečanost, na kateri je bila tudi senatorka Tatjana Rojc, se je začela pred spomenikom padlim v prvi svetovni vojni, kjer so predstavniki različnih delegacij položili vence. Nato se je svečanost ob spremstvu številnih predstavnikov združenj, ki obujajo preteklost, preselila k spominski tabli, ki je posvečena padlim Tržačanom v avstro-ogrski vojski. Po polaganju vencev so besedo prevzeli predstavniki oblasti.
Najprej je prisotne pozdravil predsednik Dežele FJK Massimiliano Fedriga, ki je poudaril, da je prisotnost predstavnikov avstrijske in italijanske vlade dokaz, da so bili na poti od tragedij prve svetovne vojne do stanja miru in sodobne Evrope storjeni veliki koraki. Avstrijski minister Mario Kunasek pa je v svojem nagovoru spomnil, da mir ni nekaj samoumevnega, treba ga je negovati.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava