Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Najtoplejši 20. september v zgodovini meritev

21. sep. 2018 | 17:33
Dark Theme

Včerajšnji 20. september je bil na Tržaškem najtoplejši v zgodovini razpoložljivih meritev. Na pomolu bratov Bandiera je deželna meteorološka opazovalnica namerila najvišjo dnevno temperaturo 30,7 stopinje Celzija, v Zgoniku pa 29,8 stopinje Celzija, kar tamkajšnji postaji deželne meteorološke opazovalnice v tem času nista nikoli namerili. Živo srebro se je sicer v septembru v zadnjem desetletju občasno še vzpenjalo do okrog 30 stopinj Celzija, toda le prve dni v mesecu, ne pa v drugi polovici meseca, ko so bile razmere povečini že bolj jesenske. V prejšnjem stoletju pa se je v septembru živo srebro v septembru navadno zadrževalo precej nižje.
K včerajšnjemu dnevnemu vzponu temperature je pripomogla šibka in konstantna burja, ki je bistveno segrela ozračje. Tudi morje pa je te dni rekordno toplo.
Do dnevnega rekorda temperature je med drugim prišlo po najtoplejši noči v zadnjem mesecu. V Trstu se živo srebro na pomolu bratov Bandiera v noči na četrtek ni spustilo pod 23,8 stopinje Celzija, v Zgoniku pa je deželna meteorološka opazovalnica namerila najnižjo temperaturo 20,7 stopinje Celzija.
Pred nami je občutnejša ohladitev. Živo srebro se bo prvič spuščalo po jutrišnji vremenski fronti, nato občutneje v začetku prihodnjega tedna, ko bo k nam prispel arktični zrak.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava