Torek, 23 april 2024
Iskanje

Annina usoda bo znana čez trideset dni

Tržaško sodišče je določilo, da mora zdravstveno podjetje Asugi v tem času preveriti in oceniti zdravstveno stanje 55-letne Tržačanke z multiplo sklerozo, ki si želi prekiniti bolečine in dostojno stopiti v smrt

Trst |
7. jul. 2023 | 8:21
Dark Theme

Sodnik tržaškega sodišča je potrdil, da ima 55-letna Tržačanka Anna (ime je izmišljeno), ki je zbolela za multiplo sklerozo, pravico, da dočaka vse potrebne postopke za zdravstveno asistirani samomor. Odločitev je padla včeraj, to je skoraj mesec dni po prvem naroku civilnega postopka, na katerem je Anna po 216 dneh molka zahtevala, da tržaško-goriško zdravstveno podjetje Asugi preveri in oceni njeno zdravstveno stanje ter da ji na podlagi tako imenovane sodbe Cappato omogoči asistirani samomor.

Gospe Anni so leta 2010 diagnosticirali sekundarno progresivno multiplo sklerozo. Danes komajda govori, težko diha, sama se ne drži pokonci, ne čuti, ko mora na stranišče, skratka nobene moči nima, tako da je povsem odvisna od drugih - od mame, sestre in negovalke. Njeno zdravstveno stanje je že danes nevzdržno in nedostojno, pospešeno pa se iz dneva v dan slabša. »Ko ne bom več prisebna, prosim prekinite vsakršno zdravstveno terapijo, vključno s hidracijo in umetno prehrano. Umreti hočem doma,« so danes njene želje.

Legalizacija pravice

»Sodišče je sprejelo Annine zahteve in potrdilo njeno ustavno zajamčeno pravico, da v roku tridesetih dni dočaka vsa potrebna preverjanja kot jih predvideva sodba Cappato (242/2019),« je potrdila Annina odvetnica Filomena Gallo, sicer državna tajnica združenja Luca Coscioni in koordinatorka Annine obrambe. Prav gotovo je pomembna tudi določitev kazni oz. plačila 500 evrov za vsak dan morebitne zamude pri izpolnjevanju obveznosti. Kaj to pomeni? Če podjetje Asugi v roku od sodišča določenih 30 dni ne bo poskrbelo za ustrezna preverjanja in torej ne bo ugotovilo, ali ima Anna pogoje za koriščenje zdravstveno asistiranega samomora, bo moralo poravnati denarno kazen.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava