Sobota, 11 julij 2020
Iskanje

Azbest še vedno ni premagan

Predstavili podatke delovanja Evropskega združenja za ozaveščanje o tveganjih azbesta Eara

Trst |
11. nov. 2019 | 16:33
Dark Theme

Čeprav je Italija že leta 1992 prepovedala uporabo in proizvodnjo azbesta, škodljivi tihi ubijalec še vedno prekipeva v okolju. Na vsedržavni ravni več kot 30 milijonov ton azbesta niso odstranili iz najrazličnejših izdelkov, kot so strešne kritine, vodovodne cevi, cementne plošče in podobno.

Kot je bilo slišati na današnji (ponedeljkovi) predstavitvi delovanja informativnih uradov Evropskega združenja za ozaveščanje o tveganjih azbesta (EARA) v glavni tržaški bolnišnici, pa se vprašanje odpira na dveh velikih frontah. Ob neodstranjenih azbestnih materialih v starejših hišah in stanovanjih boleče poglavje predstavljajo delavci, ki so bili azbestu poklicno izpostavljeni dolga desetletja. V Furlaniji - Julijski krajini in Trstu je zaradi zgodovinske prisotnosti pristanišča, ladjedelnic in drugih tovarn problem še posebno zasidran in občuten. Množično so ga uporabljali v industriji, gradbeništvu in prometu predvsem za izolacijo in zaščito pred požarom.

»Mnogo ljudi ga ima doma in ne ve, kako ga odstraniti oziroma na koga se je treba obrniti in kam ga je treba pravzaprav odložiti. Mnogi na primer ne vedo, da Dežela Furlanija - Julijska krajina krije polovico vseh stroškov za odstranjevanje azbesta. Na kraški gmajni tako divje cvetijo nevarna odlagališča azbestnih odpadkov,« je razložil tajnik združenja EARA Renato Milazzi in dejal, da želijo z mrežo uradov, razpršenih na širšem tržaškem območju vsestransko pomagati občanom. Svetovanje in informativno gradivo od novembra 2015 vsake prve dve sredi v mesecu nudijo na sedežu sindikata Spi Cgil v Miljah in od septembra 2016 vsaka prva dva torka v mesecu v pritličnih prostorih glavne tržaške bolnišnice. Julija letos se je tem pridružila še točka v nekdanjih prostorih krožka Canciani v Škednju.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo