Ponedeljek, 28 september 2020
Iskanje

Dijaki sestavili napravico, ki zbira podatke o kakovosti zraka

Na Državnem izobraževalnem zavodu Jožefa Stefana predstavili projekt Genki, pri katerem sodelujejo z okoljevarstveno organizacijo Legambiente

Trst |
15. nov. 2019 | 18:23
Dark Theme

Dostopnost do podatkov o kakovosti zraka lahko pomenljivo vpliva na ravnanje posameznikov. »Če nekdo vidi, da je v zraku veliko prašnih delcev, bo morda dvakrat razmislil, preden se bo usedel v avto in bo mogoče raje izbral javni potniški promet ali pa kolo,« je uvodoma povedal ravnatelj Primož Strani ob predstavitvi projekta Genki, h kateremu je Državni izobraževalni zavod Jožefa Stefana v sodelovanju s tržaškim krožkom Legambiente pristopil ob začetku letošnjega šolskega leta.

Poleg dijakov je osrednji akter projekta nizkocenovni senzor, ki zaznava količino prašnih delcev PM 10 in PM 2.5 v zraku, pa tudi temperaturo, relativno vlago in pritisk. Zbrane podatke vsako poltretjo minuto posreduje strežniku v Stuttgartu in takoj postanejo vidni na interaktivnem zemljevidu, ki je dostopen na spletni strani luftdaten (do njega lahko pridete s klikom na ikono globusa).

Senzor, ki zaznava količino prašnih delcev PM 10 in PM 2.5 v zraku, temperaturo, relativno vlago in pritisk (FOTODAMJ@N)
Senzor, ki zaznava količino prašnih delcev PM 10 in PM 2.5 v zraku, temperaturo, relativno vlago in pritisk (FOTODAMJ@N)

Napravice se seveda ne sestavijo same – za izdelavo dveh senzorjev, ki že delujeta, eden se nahaja pri šolski podružnici v Ul. Battisti, druga pa od včeraj oddaja podatke z Vrdelske ceste pri Sv. Ivanu – so namreč poskrbeli ravno dijaki.

Interaktivni zemljevid, na katerem so zbrani podatki, ki jih posreduje senzor
Interaktivni zemljevid, na katerem so zbrani podatki, ki jih posreduje senzor

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo