Torek, 29 november 2022
Iskanje

Dipiazza o alpincih: To ni nasilje, smo pač moški (video)

Sporne izjave tržaškega župana o nadlegovanju žensk na nedavnem državnem shodu alpincev v Riminiju

Trst |
14. maj. 2022 | 16:27
Dark Theme

»Se mogoče šalimo? Neka ženska je izjavila: "Rekli so mi, da imam lepe noge, počutila sem se posiljeno." Ko midva vidiva lepo dekle, kaj pomisliva? Ker sva pač moška, ne! Kaj bi šele bilo, če bi ji rekel, da ima lepo rit. Daj, no! Naj živijo alpinci!« Tako se je župan Trsta Roberto Dipiazza odzval na vprašanje novinarja oddaje Ring na lokalni televiziji Telequattro, ki je prvega občana vprašal, kaj misli o polemikah, ki so jih sprožile vesti o nadlegovanju žensk na nedavnem državnem shodu alpincev v Riminiju.

Na nadlegovanje je opozorila skupina Non una di meno iz Riminija, ki je zbrala več kot 500 pričevanj neprimernega obnašanja do žensk na shodu alpincev. Aktivistke omenjenega gibanja, ki se zavzema za izničenje nasilja nad ženskami, je Dipiazza označil za »sodrgo«.

Tržaški župan meni, da to, kar se je dogajalo v Riminiju, ni nasilje. »Že, a lahko se zgodi, da nekdo ne ceni takšnih pripomb,« ga je opozoril novinar Ferdinando Avarino. »Koga to briga,« je odgovoril Dipiazza, ki je potem dejal, da se mu zdi normalno, če moški na plaži zavpije za žensko, ki pritegne njegovo pozornost. »Le kako nadlegovanje!« – je nadaljeval Dipiazza. Županove besede so v javnosti sprožile val ogorčenja, kot je razvidno tudi iz spodnjega tvita.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava