Torek, 23 april 2024
Iskanje

Dvigalo med Grljanom in gradičem bo pomembna pridobitev

Maja letos naj bi izbrali izvajalca del

21. feb. 2024 | 9:21
Dark Theme

Med včerajšnjo predstavitvijo investicij v Miramarskem gradu in parku je na dan prišla tudi novica, da naj bi končno začeli graditi dvigalo med Grljanom in gradičem v parku. Spomnimo, da je dvigalo del obsežnejšega projekta preureditve grljanskega priobalnega pasu, ki ga je deželna vlada predstavila med zadnjo volilno kampanjo Roberta Dipiazze oktobra leta 2021.

Takrat je predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga v družbi dveh članov njegovega odbora napovedal temeljito prenovo območja, namenili pa naj bi ji pet milijonov evrov. Napovedali so nove tlakovane poti za pešce, urbano opremo, polnilnice za električna vozila, nove postaje za avtobuse in dvigalo, ki bi obiskovalce peljalo v Miramarski grad.

Na mednarodnem javnem razpisu za ureditev grljanske obale je zmagala italijansko hrvaška naveza. Strokovna komisija je izbrala videmski inženirski biro Serin srl in Roselli associati, geologa Francesca Capronija in večkrat nagrajeni zagrebški arhitekturni biro Studio 3Lhd.

Projekt predstavili leta 2021

Gradbena dela bi se po napovedih Fedrige morala začeti na začetku leta 2022, končana pa bi morala biti v roku enega leta. Dve leti in pol po napovedi projekta del še niso začeli uresničevati. Včeraj je prvič v javnost prišla vest, da bi maja letos morali izbrati izvajalca del.

Na deželi nam včeraj ni uspelo dobiti nikogar, ki bi potrdil začetek del. Zaenkrat se torej lahko zanesemo le na napovedi direktorice Miramarskega gradu Andreine Contessa, ki se veseli dvigala, saj bi to pomenilo veliko pridobitev za starejše in gibalno ovirane obiskovalce.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava