Nedelja, 20 september 2020
Iskanje

Jan Sedmak ustvaril mural, živo zgodbo Naselja sv. Sergija (foto)

Zidna poslikava slovenskega tržaškega umetnika, ki so jo danes predali javnosti, je poklon arhitektu Ernestu Nathanu Rogersu ob 110-letnici rojstva

Trst |
16. jan. 2020 | 16:02
Dark Theme

Dolgočasni zadnji zid pokrite tržnice v Naselju sv. Sergija se je prelevil v živahno umetnino, ki priča o vsakdanu te tržaške mestne četrti. Na temnomodri podlagi se z veliko rumeno ptico poigrava beli psiček na povodcu, moški obeša pravkar oprano perilo, otroci skačejo čez kolebnico ... Čarovnijo je uresničil slovenski tržaški umetnik Jan Sedmak, ki je tako sprejel štafetno palico projekta Chromopolis - Mesto prihodnosti, s katerim hoče tržaška občinska uprava vzpostaviti konstruktivno vez med umetniki in urbanim prostorom ter tako ovrednotiti ulično umetnost. Sam projekt se uvršča v občinski mladinski program PAG (Progetto Area Giovani), ki hoče vsestransko spodbujati vključevanje mladih v družbo.

Na današnjem uradnem odprtju je tržaška občinska odbornica za mlade Francesca De Santis opozorila, da ima Sedmakov mural v Naselju sv. Sergija pravzaprav globoke korenine. Gre namreč za umetniški poklon tržaškemu arhitektu in urbanistu Ernestu Nathanu Rogersu ob stodesetletnici rojstva. Ta je namreč leta 1957 z inženirjem Aldom Badalottijem postavil zametke Naselju sv. Sergija, ki še danes velja za uspešen primer funkcionalnega mestnega predela z zavidljivo kakovostjo življenja. Rogers je sanjal o pravcatem »mestu satelitu« in ga idejno zasnoval kot stanovanjsko četrt tržaškega industrijskega pristanišča.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo