Sobota, 02 december 2023
Iskanje

»Katoliška skupnost v primežu nestrpnosti«

Tržaški škof oster, vendar s pozivom k začetku novega poglavja sožitja

Dolina |
14. jan. 2022 | 13:21
Dark Theme

Zvonovi cerkve sv. Urha se od torka zgodaj popoldne – odkar so jih pripadniki organov pregona zasegli – ne oglašajo več. V Dolini (in širši okolici) pa vlada vse prej kot tišina. Glavno besedo so prevzeli pozivi k iskanju mirne, skupne poti, ni zmanjkalo pa niti ostrejših besed. Včeraj je tržaški škof Giampaolo Crepaldi v tiskovnem sporočilu posvaril, da se v vasi širi sovražno in nestrpno vzdušje tako do članov kot dobrin katoliške skupnosti, ki se ne počuti dovolj zaščiteno.

Zvonovi cerkve sv. Urha od torka prisilno mirujejo, ker je zanje tržaško sodišče odredilo preventivni zaseg (FOTODAMJ@N)
Zvonovi cerkve sv. Urha od torka prisilno mirujejo, ker je zanje tržaško sodišče odredilo preventivni zaseg (FOTODAMJ@N)

Prepričan je sicer tudi, da se vprašanju posveča pretirana pozornost. »Spopadamo se z drugimi, hujšimi težavami, ki dramatično pretresajo celotno ozemlje,« je zapisal in pri tem navedel nasilne smrti, ki so se v Trstu zvrstile v tednu dni. Kakorkoli že pa se v tržaški škofiji marsikaj premika v iskanju primerne rešitve za dolinski konec. Crepaldi denimo ceni, da se je župan Sandy Klun ponudil za posrednika med sprtima stranema. Pristojne je spodbudil, naj zasledujejo resnico in pravico v smeri novega začetka v znamenju prijateljstva.

Vroče je postalo takoj, ko je župnijski upravitelj Klemen Zalar že isti večer po neljubem dogodku širšo javnost seznanil, da je tržaško sodišče tako drastično ukrepalo, ker je šest Dolinčanov (med njimi so bili bodisi domačini kot novo naseljeni posamezniki) vložilo ovadbo zaradi preglasnega zvonjenja. V daljšem zapisu je dogodek med drugim označil kot udarec, ki ga župnija ni doživela niti med fašizmom in je prekinil tisočletno slovensko tradicijo.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava