Ponedeljek, 15 julij 2019
Iskanje

Kvasanje neumnosti na račun Krasa in prosecca

V januarskem mesečniku La Freccia članek Maria Tozzija z naslovom Prosecco e carsismo, v katerem kar mrgoli cvetk

Trst |
11. feb. 2019 | 8:30
Dark Theme

Med pozornostmi, ki jih v ekskluzivnejših razredih ponujajo potnikom na hitrih vlakih Frecciarossa, je poleg cenenega prosecca v plastični čašici tudi mesečnik La Freccia. Če se je januarja kdo peljal s hitrim vlakom in je v roke slučajno vzel mesečnik, s katerega naslovnice je skakal znameniti baletnik Roberto Bolle, se mu je ob listanju najbrž zaletelo od presenečenja. Med zadnjimi stranmi januarske številke mesečnika je namreč bil objavljen članek z naslovom Prosecco e carsismo.

V članku teče beseda o Krasu in vinu, ki je po vasi Prosek na kraškem robu prevzel ime, masovno pa ga proizvajajo predvsem v sosednjem Venetu. Ob branju prvih vrstic se bo dvignila marsikatera obrv: po besedah Maria Tozzija, geologa, televizijskega voditelja in esejista, naj bi etimologija besede »kras« bila povezana s »starodavno slovansko besedo kar, ki pomeni kamen«. Ni jasno, od kod avtorju članka ta informacija, Slovenski etimološki slovar namreč navaja, da koren besede kras izvira iz slovanske oblike *kőrsъ, prevzete iz neke romanizirane ilirske predloge. Po slovarju italijanskega jezika Treccani naj bi etimologija besede bila nejasna, primerjalno navajajo srbohrvaško besedo krš (skala, skalovje). Spet drugi viri navajajo, da je pomen indoevropskega korena *kar- kamen. Toda indoevropščina ni noben »starodavni slovanski« jezik.

V istem stavku naletimo na pogosto napako, enačenje tržaške pokrajine s Furlanijo. Po razpravljanju o kraških pojavih se Tozzi dotakne še Proseka, od koder izvira »suho peneče vino, rahlo kiselkasto, ki ga prodajajo po celem svetu in je ime prevzelo prav po tej vasi.« Bralce dalje vabi, naj na tržaškem Krasu, nasploh pa po celi Furlaniji, obiščejo pridelovalce prosecca v »starih kamnitih kmečkih hišah, ki jih obkrožajo vinogradi.« Sliši se kot vabilo v osmico! Toda nadaljevanje se glasi - »Brez zadržkov romajte od hiše in v vsaki poskusite kozarec vina s koščkom kruha ali pršuta iz San Danieleja«, pri čemer se nam bolj kot osmice v misli prikradejo prireditve, kakršna je Cantine aperte.

V tem primeru latinski rek nomen est omen še kako drži - Tozzijevi rubriki je namreč ime Fuori luogo. Vse skupaj res neumestno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo