Torek, 23 julij 2024
Iskanje

Ministrski svet zaostril ukrepe proti delokalizaciji

Veljali naj bi tudi za postopke, ki so že v teku

Trst |
16. sep. 2022 | 17:24
Dark Theme

Ministrski svet je na današnjem dopoldanskem zasedanju v sklopu tretjega svežnja ukrepov za kljubovanje energetski draginji sprejel popravek, ki sta ga vložila gospodarski minister Giancarlo Giorgetti in minister za delo in socialne zadeve Andrea Orlando o zaostritvi ukrepov proti delokalizacijam. Vest sta sporočila gospodarski minister Giancarlo Giorgetti na Twitterju in vodja poslanske skupine Demokratske stranke Debora Serracchiani.

Nove ukrepe naj bi aplicirali tudi na delokalizacijske postopke, ki so že v teku, torej naj bi veljali tudi za finsko multinacionalko Wärtsilä.

Za podjetja, ki bodo dejavnost delokalizirala iz Italije v tujino, bo postopek občutno težji in dražji. Med drugim novi ukrepi predvidevajo povračilo javnih sredstev, prejetih v desetletju pred selitvijo proizvodnje, če število zaposlenega osebja znižajo za več kot 40%, petkrat višje sankcije zaradi odpuščanja delavcev ter podaljšanje časovnice, v roku katere mora podjetje sindikatom predstaviti načrt za omilitev posledic selitve, na štiri mesece, je sporočila Debora Serracchiani.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava