Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Na kongresu SKGZ stoječe ovacije za Pavšiča

Predsednik SKGZ v svojem zadnjem poročilu poudaril potrebo po utrditvi čuta pripadnosti skupnosti

Trst |
9. mar. 2019 | 14:27
Dark Theme

Čas sprememb nam nalaga, da ustvarimo vse pogoje, da utrdimo med nami čut pripadnosti skupnosti, ki predstavlja dodano vrednost v tem prostoru. S temi besedami je Rudi Pavšič na današnjem (9. marca) 27. deželnem kongresu Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ki poteka v Kulturnem domu v Trstu, začel svoje zadnje poročilo kot predsednik te krovne organizacije, saj se po 22 letih poslavlja od te funkcije, ob koncu govora pa je doživel stoječe ovacije, saj so mu delegati in gostje zaploskali stoje.

Pavšič je v svojem govoru pozval k optimizmu in medsebojnemu spoštovanju, obenem je globoko prepričan, da ni alternative skupni Evropi, ki je garancija za vse nas in zlasti za manjšine. Kar se tiče našega prostora, je odhajajoči predsednik SKGZ mnenja, da nikoli prej ni bilo toliko pozitivnih priložnosti in tako odprte klime kot zdaj. Vlagati pa je treba v jutrišnji prostor in ustvariti nove priložnosti za dialog, prijateljstvo in sodelovanje med Slovenijo, Italijo in Furlanijo Julijsko krajino.

Pavšič je spregovoril tudi o težavah: če smo se ves čas predstavljali kot lojalna skupnost, je zato vprašanje, zakaj moramo prosjačiti za eno mesto v parlamentu ali čakati poldrugo leto za sklic vladnega omizja za manjšino oz. zakaj je zaščitni zakon še vedno delno neuresničen, je dejal. Vendar se zaradi tega ne smemo predati malodušju, vlogo žrtve je treba zamenjati z vlogo protagonista tega prostora: »Danes biti Slovenec v Italiji je “figo”, zato se čutim “figo”,« je dejal Pavšič, ki je prav tako poudaril pomen spoštovanja med Slovenci samimi. Obžaloval je, da ne deluje več Slovenska manjšinska koordinacija, Slovenija pa nas mora upoštevati v logiki dostojanstva 5. člena slovenske ustave in ne kot proračunsko točko. Poudaril je potrebo po skupni skrbi za ohranitev jezika, ki se šibi, prioriteta pa je zanj Benečija, kjer se praznijo vasi in ni ekonomskih priložnosti. Slovenci v Italiji moramo nehati živeti v dveh taborih in se naslanjati na preteklost, da se upraviči prihodnost, pogovarjati se je treba, kako skupaj preživeti v prihodnjih desetletjih, je prepričan predsednik SKGZ, za katerega je obstoj dveh krovnih organizacij anahronizem. Drugače je poudaril pomen sodelovanja s predsednikom Sveta slovenskih organizacij Walterjem Bandljem, s katerim sta uspela ustvariti tiste pogoje, s pomočjo katerih bi nekega dne prišli tja, kamor je treba priti, je dejal Pavšič, ki ga je med zahvaljevanjem vsem, ki so ga v 22 letih podpirali, za trenutek premagala ganjenost.

Svoj pozdrav so na današnjem kongresu SKGZ prinesli tržaški župan Roberto Dipiazza, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, tržaški prefekt Valerio Valenti, svetovalec predsednika Republike Slovenije Boštjan Žekš, podpredsednik deželne vlade FJK Pierpaolo Roberti, bivši predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, evropska poslanka Isabella De Monte, veleposlanik Slovenije v Rimu Bogdan Benko, senatorka Tatjana Rojc, poslanec v Državnem zboru RS Matjaž Nemec, generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk, predsednik sveta Italijanske unije Maurizio Tremul, bivši predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem Marjan Šturm, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko in predsednik SSO Walter Bandelj. Ob tej priložnosti pa so tudi podelili priznanja SKGZ zaslužnim organizacijam in posameznikom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava