Sobota, 21 maj 2022
Iskanje

Nekoč kraj trpljenja, v prihodnje morda muzej

Delegacija SKGZ obiskala prostore v Ulici Cologna, ki so v lasti VZPI-ANPI

Trst |
27. jan. 2022 | 19:04
Dark Theme

Danes lepo obnovljeni stavbi na hišnih številkah 6 in 8 v Ulici Cologna sta še en dokaz, kako se v Trstu na vsakem koraku srečujemo z zgodovino 20. stoletja. Tako imenovano kratko stoletje, kot se je o njem izrazil britanski zgodovinar Eric Hobsbawm, je tu pustilo ogromno sledi – nekatere so splošno znane in vsem na očeh, za druge vedo le redki. Nekdanja karabinjerska kasarna, v kateri je med letoma 1944 in 1945 domoval nacifašistični Posebni inšpektorat za javno varnost Julijske krajine, sodi trenutno v drugo kategorijo, želja mnogih pa je, da bi se znašla na seznamu poznanih in obiskanih krajev spomina. Tudi zato je stavbi danes obiskala delegacija Slovenske kulturno-gospodarske zveze s predsednico Ksenijo Dobrila na čelu.

Predstavniki Vsedržavnega združenja partizanov Italije (ANPI) so ji pokazali prostore, ki so v lasti združenja. Leta 2019 se je namreč novi lastnik stavbe, podjetnik Giulio Comelli, odločil, da del pritličnih oziroma podzemnih prostorov podari VZPI-ANPI.

Usoda dveh stavb, povezanih z notranjim dvorišče, v katerih so zloglasni člani inšpektorata – zlasti tako imenovana banda Collotti – mučili slovenske, hrvaške, italijanske partizane in aktiviste, je bila dolga leta predmet debate. Govorilo se je, da bi tu lahko uredili muzej odporništva, nato jima je pretila preureditev v garažno hišo, naposled so ju preuredili v stanovanji hiši. Želja VZPI-ANPI je, da bi v kletnih prostorih uredili spominsko razstavo s pričevanji nekdanjih zapornikov, v celicah pa tematsko knjižnico. Pred tem pa si je treba zagotoviti potrebna sredstva.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Italijanska vlada je odločila, da zaradi manjše razpoložljivosti energentov zaradi vojne v Ukrajini temperature ob uporabi klimatskih naprav ne smejo biti nižje od 27°C, pozimi pa ne bodo smele presegati 19°C (+/- 2°C).

17. maj. 2022 | 6:00
Soglašam, ker menim, da gre za upravičeno žrtev
Soglašam le delno, ker menim, da je ob omenjenih temperaturah poleti pretoplo in pozimi premrzlo za življenje in delo
Odločitev zavračam, ker menim, da je neustrezna
Odločitev odločno zavračam, ker menim, da gre za neupravičeno žrtev
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo