Nedelja, 23 januar 2022
Iskanje

Pet tovarišev in spomin, ki so še brez dostojanstva

Dokumentarni film Strel v tišino o neskončni zgodbi ureditve strelišča bodo nocoj premierno predstavili v Prosvetnem domu in na spletu

Trst |
9. dec. 2021 | 8:21
Dark Theme

Padel je Berlinski zid, vzdušje hladne vojne se je segrelo, sesule so se marsikatere miselne pregrade. Čeprav se je svet v marsičem spremenil in se naglo oddaljuje od temnih časov fašizma, na openskem strelišču še vedno niso utihnili streli. Osemdeset let potem, ko so 15. decembra 1941 pod fašističnimi streli padli Viktor Bobek, Ivan Ivančič, Simon Kos, Pinko Tomažič in Ivan Vadnal niso dočakali zasluženega miru.

O neskončni zgodbi neuresničenih obljub na poti ureditve Parka miru na Opčinah priča dokumentarni film Slovenskih programov RAI za FJK Strel v tišino, ki ga bodo v sklopu spominskega niza ob 80-letnici usmrtitve peterice slovenskih antifašistov premierno predstavili danes ob 17. uri v Prosvetnem domu na Opčinah (in na spletni povezavi). Film bodo v nedeljo ob 20.50 predvajali na slovenskem kanalu RAI.

Marko Sosič in Alex Purič med snemanjem (RAI)
Marko Sosič in Alex Purič med snemanjem (RAI)

V malo manj kot uri se pred gledalci zvrstijo pričevanja, arhivske fotografije, dopisi, pisma, članki in številno gradivo, ki etapo za etapo rekonstruirajo, kako sta od konca druge svetovne vojne dalje prizadevnost in vztrajnost politikov, borčevskih organizacij in drugih angažiranih članov slovenske skupnosti v Italiji vedno znova trčile v zid. Gre za zamisel Marka Sosiča, ki je rano, ki je italijanske oblasti nikoli niso hotele zaceliti, doživljal zlasti kot popolno odsotnost katerekoli etične dimenzije. Pisatelj in režiser se je želel ob 80. letnici smrti pokloniti tako obsojencem na drugem tržaškem procesu kot 71 talcem, ki so le lučaj metrov stran 3. aprila 1944 padli pod streli nemškega voda. Z delom je poprijel pred dvema letoma, zaključila pa ga je Marija Brecelj, saj je njegovo ustvarjalnost februarja letos prezgodaj prekinila smrt.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da je na šolah zagotovljena varnost pred okužbo z novim koronavirusom?

19. jan. 2022 | 20:00
Da
Le delno
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo