Torek, 21 maj 2024
Iskanje

Pobliže spoznavajo svet dela

V Kongresnem centru se je včeraj začel Salon poklicev, nanj so povabili 1700 tržaških in goriških dijakov

Trst |
14. dec. 2023 | 7:33
Dark Theme

Mladi, ki bodo kmalu morali sprejeti odločitev o nadaljnjem šolanju, ne razmišljajo samo o izbiri poklica, ampak tudi o tem, kakšna bo njihova plača. Je to v tej fazi odločitve res pomembno? Odgovore na to vprašanje so dijaki 4. in 5. letnikov tržaških in goriških višjih srednjih šol spoznavali na Salonu poklicev, ki se je v kongresnem centru začel včeraj in bo potekal še danes. Tudi letošnji karierni sejem, že 12. po vrsti, prireja Trgovinska zbornica, na dvodnevni dogodek pa je povabila kar 1700 dijakov.

Dobra polovica dijakov se je salona udeležila že včeraj. Na njem se predstavljajo različne poklicne zbornice, stanovske organizacije in višješolske institucije, skupno je v skladišču 27 kar 42 razstavljavcev, med njimi tudi SDGZ, najavljenih pa je tudi več seminarjev. Predstavniki Trgovinske zbornice so poudarili pomembnost sodelovanja izobraževalnih ustanov in mladih. Kot so dejali, želijo poudariti pomen sodelovanja na vseh ravneh, z namenom, da se mladi čim več odločajo za stare in nove poklice.

Stojnica SDGZ (FOTODAMJ@N)
Stojnica SDGZ (FOTODAMJ@N)

Včeraj dopoldne so bile dobre obiskane stojnice, na katerih je mogoče spoznati različne zdravstvene poklice. Povedali so nam, da je ob kroničnem pomanjkanju kadra v javnem zdravstvu, ki zaradi boljših delovnih pogojev in plačila bežijo na lažja delovišča, k zasebnikom, nekateri celo v druge poklice, je zanimanje za delo v zdravstvu še vedno visoko. Za poklic medicinske sestre oz. zdravstvenega tehnika se zanima vedno več fantov, so povedali v stojnici. Ob tej je bila tudi stojnica, v kateri so predstavljali poklice radiologa, logopeda in psihiatra. Tudi tu so zabeležili dober obisk, veliko dijakov pa je zanimalo, koliko fizike bodo imeli na fakulteti.

Da se dijaki bojijo tega predmeta, so nam potrdili tudi na drugih stojnicah. Fizike se izogibajo kot kuge, so dejali na stojnici, ki predstavlja poklic geologa.

Tudi na stojnici SDGZ je bilo zjutraj kar pestro. Obiskovalcem so predstavili deficitarne poklice, poklice torej, za katere je na trgu zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava