Nedelja, 24 maj 2020
Iskanje

Polet na Reko se jim ni posrečil

Pogovorili smo se s predsednikom društva FlyStory, člane katerega so hrvaški policisti v četrtek pridržali na reškem letališču

14. sep. 2019 | 11:55
Dark Theme

Ob četrtkovi stoletnici zasedbe Reke so bila štiri športna letala namenjena proti kvarnerskemu mestu. Dve letali sta že pred vzletom iz Pescare, rojstnega mesta Gabrieleja D’Annunzia, prejeli telefonsko sporočilo, da jima ni dovoljen vstop v hrvaški zračni prostor. Ker so bili pred tem za let dobili dovoljenje, je eno letalo vseeno poletelo, saj ni bilo pisnega sporočila o prepovedi vstopa na hrvaško ozemlje. »Ko smo prileteli do zračne meje s Hrvaško, so nam Hrvati sporočili, da je za nas hrvaški zračni prostor zaprt,« nam je zaupal Eugenio Sirolli, predsednik društva FlyStory, ki je priredilo spominski polet na Reko. »A po mednarodni letalski zakonodaji mora biti tovrsten ukaz utemeljen s konkretno grožnjo, npr. s prisotnostjo orožja na letalu. Vprašali smo zakaj, Hrvati so nam samo rekli, naj nemudoma začnemo leteti v krogu. Kakih 15 minut smo krožili nad morjem in čakali na odgovor, vse dokler niso ponovili, da ne smemo naprej, spet brez utemeljitve. Takrat smo vzpostavili stik z italijanskimi oblastmi, ki so nas obvestile, naj se obrnemo proti Italiji, saj bi v nasprotnem primeru vzletela hrvaška vojaška letala. Zato smo se vrnili v Pescaro, kjer smo več ur skušali vzpostaviti stik s kolegi, ki so vzleteli iz Barcelone in kraja Casale Monferrato,« pove Sirolli.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo