Torek, 23 april 2024
Iskanje

Pomoč za odstranjevanje smeti, ki jih za sabo puščajo migranti

Prošnje za finančni prispevek je treba vložiti do 6. aprila

12. jan. 2021 | 9:55
Dark Theme

»Deželni odbornik Roberti nam je dokončno potrdil, da bo Dežela FJK namenila 150 tisoč evrov za odvoz odpadkov, ki jih za seboj med nezakonitim prehajanjem meja puščajo migranti po naših območjih.« Dolinski župan Sandy Klun se je s kolegi občin Milje, Repentabor, Zgonik in Trst včeraj dopoldne udeležil spletnega srečanja z odbornikom za krajevne uprave Pierpaolom Robertijem, da bi se dogovorili glede zneska, ki ga bo dežela namenila posameznim občinam za odstranjevanje oblek in osebnih predmetov, ki jih migranti puščajo med begom zlasti na čezmejnem območju; na devinsko-nabrežinskem koncu tega problema ni.

Dežela FJK bo prispevek porazdelila glede na uradne prošnje, ki jih morajo občine po najnovejših navodilih vložiti v roku 90 dni, se pravi do 6. aprila. Klun je dejansko zaslužen, da se je ta finančni postopek sploh sprožil, saj je pred dvema letoma opozoril na težave, s katerimi se zaradi odvrženih odpadkov zlasti po Dolini Glinščice sooča Občina. Kdor se sprehaja po teh koncih lahko le potrdi, da ležijo obleke, nahrbtniki, spalne vreče in raznorazni predmeti za osebno nego dejansko vsepovsod. Že takrat je župan prosil za dodelitev izredne finančne pomoči, kar pa je odbornik Roberti zavrnil.

Na Deželo se je Klun znova vrnil pred dvema mesecema – tokrat je imel s seboj tudi predračun za čiščenje »odvržene šare«, ki ga je pripravilo podjetje A&T 2000 iz kraja Pasian di Prato, ki na dolinskem koncu skrbi za odvoz odpadkov. »Predračun se je sukal okrog 25 tisoč evrov, sicer pa je bil zelo okviren,« je potrdil župan – za podatek o tem, koliko jih bo na koncu občina prejela, pa bo treba počakati na april.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava