Sobota, 24 avgust 2019
Iskanje

Povečati moramo severnojadranski kolač

Intervju z Dragomirjem Matićem, nekdanjim predsednikom uprave Luke Koper, ki po novem upravlja tržaško logistično ploščad

Trst |
16. jan. 2019 | 6:05
Dark Theme

Ob prehodu v novo leto, tako rekoč v zimskem prestopnem roku, sta Trst okrepila dva Slovenca. Pa čeprav na zelo različnih področjih. Če se košarkarski navdušenci veselijo, ker je za prvoligaški klub zaigral reprezentant Zoran Dragić, pa so si v tukajšnjih pristaniških krogih meli roke ob prihodu strokovnjaka za terminale in logistiko Dragomirja Matića, ki je pravkar sedel za krmilo nastajajoče logistične ploščadi - trenutno daleč najbolj ambicioznega gospodarskega projekta v Trstu in širši okolici. Ta prestop pa je toliko bolj odmeven, ker je bil Matić še pred dobrim letom predsednik uprave Luke Koper, torej konkurence, kjer je delal že od mladih let. Njega in njegovo upravo so decembra leta 2017 razrešili sredi polemik. A o vsem tem Koprčan noče govoriti, ker preteklosti - kot sam pravi - ne more spremeniti. Zato se raje posveča sedanjosti in prihodnosti: torej Trstu.

»Kapacitete severnojadranskih pristanišč so dosti večje od tega, kar je danes izkoriščenega. Potencial je velik. Potrebno je delati na tem, da vsa ta pristanišča razvijajo svoje zmogljivosti. Mnogo blaga, ki bi lahko gravitiralo na severnojadranska pristanišča - to so tovori za srednjo in vzhodno Evropo - še vedno potuje v severnoevropska pristanišča. Ima daljšo pot po morju in tudi po kopnem, preden pride do cilja. Te tovore je treba privabiti v severnojadranski bazen. Potem se bo glede na posamezno pristanišče, na njegovo kakovost in hitrost, ki je tudi odvisna od razvoja infrastrukture, pač delil kolač. Pomembno je, da je ta kolač vedno večji, pa bodo večje tudi rezine. Kdo si bo zagotovil večjo rezino, pa bo odvisno od vsakega pristanišča, od tega, kako ponuja storitev in kako zadovoljne bodo stranke,« pravi Matić.

Intervju si lahko v celoti preberete v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo