Nedelja, 26 januar 2020
Iskanje

Povojna politična dejavnost Slovencev v Italiji v zborniku

Zbornik o boju za narodne pravice in demokracijo posvečajo spominu na Mirka Špacapana

Trst |
22. jul. 2019 | 19:15
Dark Theme

Knjižna zbirka Krožka za družbena vprašanja Virgil Šček je dobila jubilejni - petdeseti zvezek. Ta je z naslovom Boj za narodne pravice in demokracijo - Povojno obnavljanje političnega življenja Slovencev v sedanjih mejah Italije izšel v založbi goriškega Krožka Anton Gregorčič v sklopu projekta Zastavimo skupne moči za skupne cilje.

Povojna politična dejavnost Slovencev v Italiji v zborniku

Ravno na dan, ko je politični delavec Mirko Špacapan izgubil bitko proti neizprosni bolezni - bilo je 23. novembra 2007 -, je bil napovedan seminar o obnovitvi političnega nastopanja Slovencev v Italiji. Kljub žalostni novici, ki je pretresla širšo javnost, so se takrat organizatorji odločili, da seminar vseeno izpeljejo, je danes na novinarski konferenci v sinji dvorani palače deželnega sveta ob izidu publikacije pojasnil njen urednik Ivo Jevnikar. Prisotne sta pozdravila tudi deželni svetnik Igor Gabrovec in Peter Močnik, predstavnik krožka Virgil Šček. Izmed osmih referatov, ki so bili takrat predstavljeni na seminarju, je v zborniku objavljenih sedem, je povedal Jevnikar in dodal, da zbornik posvečajo spominu na Mirka Špacapana. Referate so prispevali Peter Černic, Viljem Černo, Erik Dolhar, Ivo Jevnikar, Nina Lončar, Raoul Pupo in Nevenka Troha.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo