Nedelja, 26 maj 2024
Iskanje

Pozor na goljufijo preko SMS-a

Na mobilne telefone prihajajo čudna sporočila

Trst |
5. maj. 2021 | 10:02
Dark Theme

Tržaška in deželna poštna policija opozarjata na nevarnost goljufij preko SMS sporočil, ki se glasijo nekako takole: »Tvoj paket prihaja, sledi mu tukaj: http://nijenteprise.in/track/?cq4p2u0nho810« ali s kakim podobnim besedilom in linkom. Policijo so v teh dneh številni občani zaskrbljeno opozorili o prejemu tovrstnih sporočil na mobilne oz. pametne telefone, ki prejemnike opozarjajo, da jih čaka paket in da morajo klikniti na določen link, kar bi pošiljatelju omogočilo dostop do občutljivih podatkov, shranjenih v telefonih. Besedila so si bolj ali manj podobna, v nekaterih primerih prejemnika pošiljajo, naj se odzove v teku 48 ur, drugače se paket vrne pošiljatelju, vedno se pojavi čuden link, ki se začenja s »http« in ne s »https«.

Primer goljufivega SMS-a
Primer goljufivega SMS-a

Policija poziva prejemnike, naj sploh ne kliknejo na omenjene linke, saj se potem pojavi stran, na kateri je poziv, da je treba plačati, zato da paket pride prejemniku. S tem spletni goljufi imajo dostop do osebnih podatkov prejemnikov. Obstaja tudi možnost blokiranja sporočil, ki prihajajo iz teh naslovov oz. telefonskih številk, s čimer pa človek ni stoodstotno gotov, da ne bo prejel podobnega sporočila od kakega drugega telefona. Poleg tega se s klikom na omenjene linke lahko zgodi, da prejemnik nevede avtomatično pošlje SMS sporočilo tudi na druge številke, ki so prisotne na seznamu njegovega pametnega telefona.

Če se kljub vsemu klikne na omenjene linke, policija svetuje obnovitev izvornih namestitev telefona, dalje obvestilo vsem stikom, naj zbrišejo dotično SMS-sporočilo ter spremembo vseh gesel v pametnem telefonu za dostop do družbenih omrežij, elektronske pošte in raznih aplikacij ter predvsem gesel za bančne operacije na daljavo oz. t.i. »home banking«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava