Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Predvolilni plakati in obljube

Deset dni pred deželnimi volitvami kandidati prepričujejo in spodbujajo volivce z bolj ali manj posrečenimi slogani

Trst |
22. mar. 2023 | 9:31
Dark Theme

Deset dni pred deželnimi volitvami je na različnih koncih mesta in tudi na Krasu opaziti cel kup predvolilnih plakatov. Ti veljajo za tradicionalen medij, ki ga večji del političnih strank uporablja za povečanje prepoznavnosti in pridobivanje podpore med volivci. Na njih stranke v sklopu kampanje poskušajo volivcem sporočiti, za koga naj volijo ter kaj bodo s tem pridobili. Tako predstavljajo osebnosti na kandidatnih listah, rešitve, ki jih obljubljajo, pa tudi smer, v katero želijo regijo popeljati po volitvah.

Pred aprilskimi volitvami lahko spremljamo kar nekaj bolj ali manj posrečenih sloganov. Dvojezičnost na plakatih je bolj izjema kot pravilo, slovenskega jezika pa se poslužujejo izključno slovenski kandidati. Valentina Repini se denimo na listi Demokratske stranke predstavlja s sloganom »Za pluralno, evropsko, edinstveno deželo«, Marko Pisani si je na listi Slovenske skupnosti izbral slogan »Zavzeto, skupaj!«, strankarski kolega Pavel Vidoni pa se je odločil za športni žargon. Na plakatu ima napis »Zmagovita podaja«.

Od levosredinskih kandidatov, ki se predstavljajo samo v italijanščini, naj omenimo Roberta Cosolinija in Francesca Russa. Oba v barvah Demokratske stranke obljubljata spremembe ter nov začetek, a vsak na svoj način. Cosolini z geslom »Ob vas«, Russo pa volivce preprečuje z zelo samovšečnim sloganom «Voli za Russa - ker je Francesco«.

Na desnosredinskem političnem bregu so se odločili za sporočila, ki komunicirajo različne vrednote. Desni Bratje Italije se denimo na plakatih za prihodnost ozirajo nazaj. Sporočila so predvsem, da se po zaslugi predsednice vlade Giorgie Meloni dela v celi državi. Mnogi kandidati nagovarjajo lokalno prebivalstvo tudi s propagando, da je treba Trst braniti. Pred čim, ni znano.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava