Ponedeljek, 04 december 2023
Iskanje

»Pripravljeni smo tudi na plan B«

Pogovor z direktorico NŠK Luiso Gergolet o selitvi Oddelka za mlade bralce k Sv. Ivanu

Trst |
9. maj. 2022 | 8:19
Dark Theme

»To so današnji načrti: tačas imamo plan A, lahko pa bi brez težav pomislili tudi na plan B, ko bi se stvari spremenile,« je pred časom zaupala direktorica Narodne in študijske knjižnice Luisa Gergolet. Marca je v odprti tribuni v Primorskem dnevniku ponudila še nekaj informacij več o načrtu selitve Oddelka za mlade bralce v prostore Narodnega doma pri Sv. Ivanu. Ob tisti priložnosti smo na primer prvič prebrali, da bosta otroški oz. mladinski oddelek tja premeščena samo začasno, tako da smo direktorico zaprosili za dodatna pojasnila.

Upravni odbor NŠK se je odločil za selitev Oddelka za mlade bralce, potem ko je bilo rečeno, da bi knjižnica v Narodnem domu v Ulici Filzi imela na razpolago le eno nadstropje, je pojasnila sogovornica in potrdila nezanemarljivo dejstvo, da je v Narodnem domu danes samo eno nadstropje ustrezno nosilno, se pravi, da zdrži težo velikega števila knjig. V prihodnjih letih bo najbrž Fundacija Narodni dom deželno ali državno vlado prosila za dodatna finančna sredstva za preureditev poslopja, je Gergoletova namignila na morebitni scenarij in napovedala, da namerava takrat Narodna in študijska knjižnica zaprositi za dodelitev še dodatnega nadstropja, tako da bi jih imela vsaj dve – vključno seveda z ojačitvijo druge plošče za jamčenje nosilnosti.

»Desetletno čakanje pa je treba medtem zapolniti. Pomislili smo na vse mogoče scenarije in upoštevali različne zorne kote. Seveda si nikoli nismo zakrivali oči pred dejstvom, da je Narodni dom pri Sv. Ivanu uporabnikom manj dostopen od mestnega, vendar je v danih okoliščinah edina in najboljša rešitev ta, da se razvijemo ravno v tem mestnem predelu. Tam bo nastal neke vrste hotel 5 zvezdic – na novo prenovljen, krasen, odprt, lep in velik,« je naštela prednosti novogradnje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava