Torek, 23 julij 2019
Iskanje

Priznanja Mladi oder 16 skupinam

Dogajanje v Peterlinovi dvorani je razgibal igralec in doktor lutkarstva Matija Solce

Trst |
11. feb. 2019 | 19:11
Dark Theme

Pri Slovenski prosveti so se letos odločili, da praznik slovenske kulture proslavijo nekoliko drugače kot doslej. Namesto enotne proslave s podelitvijo nagrad literarnega natečaja Mladike in priznanj Mladi oder, so praznovanje razdelili na dva dela: tako je preteklega 9. februarja v Peterlinovi dvorani v Trstu potekalo srečanje za mlajšo generacijo s podelitvijo priznanj Mladi oder, ki je vsebovalo tudi prijetno novost: množica otrok in mladih ter njihovih staršev, sorodnikov in mentorjev je namreč prisostvovala nastopu edinega slovenskega doktorja lutkarstva. To je Matija Solce, ki je iz te umetnostne zvrsti doktoriral v Pragi, študiral pa je tudi v Neaplju, kjer je dobil navdih za predstavo, ki ji je naslov Pulcinella po znameniti neapeljski šemi, ki že 500 let premaguje smrt.

Prijetno vzdušje, ki je zavladalo ob naslovu Matije Solceta, se je nadaljevalo s 44. podelitvijo priznanj Mladi oder gledališkim skupinam šol in društev za predstave v preteklem letu. Nagradili so 16 tržaških skupin (goriške bodo priznanja prejele naknadno): osnovni šoli Frana Milčinskega s Katinare in Alojza Gradnika s Cola, nižji srednji šoli Srečka Kosovela z Opčin in Ivana Cankarja od Sv. Jakoba, Izobraževalni zavod Jožefa Stefana, Društvo Marij Kogoj od Sv. Ivana, Mladinski krožek Devin, mladinsko in otroško skupino Tamara Petaros z Opčin, gledališko skupino Barvana klapa Sklada Mitja Čuk, dramsko skupino SKD Igo Gruden iz Nabrežine, Malo gledališko šolo Matejke Peterlin, gledališko skupino Mladih v odkrivanju skupnih poti, Slovenski oder, igralsko skupino Slovenskega kulturnega kluba in sodelujoče na lanski septembrski akademiji ob 70-letnici Slovenske prosvete.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo