Ponedeljek, 26 februar 2024
Iskanje

Proti voznikom, ki drvijo skozi Padriče

Vzhodnokraška rajonska svetnika Andrej Rismondo in Matia Premolin za cono 30 na Krasu

16. nov. 2022 | 9:43
Dark Theme

Avtomobili, ki drvijo skozi kraške vasi, od nekdaj ustvarjajo skrbi in preglavice številnim domačinom. Pred mesecem dni je zahodnokraški rajonski svet zahteval območje omejene hitrosti na Kontovelu, podoben poziv so v ponedeljek zvečer odobrili tudi na drugem koncu Krasa.

Vzhodnokraška rajonska svetnika Andrej Rismondo (Zdaj Trst) in Matia Premolin (SSk - Punto Franco), ki je sicer tudi podpredsednik rajonskega sveta, sta se s svetniško pobudo zavzela za omejitev hitrosti oziroma tako imenovano cono 30 na Padričah in v drugih vaseh, skozi katere ravno tako tečeta nekdanja pokrajinska cesta št. 1 in državna cesta št. 14. To bi pomenilo, da bi lahko vozniki vozili največ 30 km/h. Navedeno mejo pa bi zagotavljali z merilniki hitrosti in kjer je mogoče tudi z zožitvami cestišča, hitrostnimi ovirami, barvanim premazom asfalta in podobnimi sredstvi.

Podpisnika sta opozorila na številne prometne nesreče, do katerih prihaja zlasti pred padriškim barom v samem središču vasi ali na ovinku pri osnovni šoli Pinka Tomažiča v Trebčah. Nevarno je zlasti, ko dežuje. Večkrat so tu povozili tudi več divjih in domačih živali, sta opisala. Spomnila sta, da sicer na Krasu vozniki že zdaj ne bi smeli presegati 50 km/h, predpisa pa se nihče ne drži.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava